Krafne - one londonske

Vrijeme pripremePriprema
12h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
4min
Ukupno vrijemeUkupno
12h 4min
KompliciranostTežina
Cijena
Krafne - one londonske by Janjolinka Janjolinka
Krafne - one londonske by Janjolinka Janjolinka

Krafne punjene čokoladnom ili kremom od vanilije.

Sastojci

Broj porcija
18

Krafne

510 gglatkog ili brašna za dizana tijesta
45 gšećera
9 gsoli
1limun - korica
1 žličicaekstrakta vanilije
1 žličicaruma
120 gvode
3jaja
15 gsvježeg kvasca
120 gmaslaca sobne temperature

Krema s vanilijom

1mahuna vanilije
500 gmlijeka
6žumanjaka
130 gšećera
60 gglatkog brašna
130 gvrhnja za šlag

Čokoladna krema

500 mlpunomasnog mlijeka
150 gmliječne čokolade (ili čokolade za kuhanje)
6žumanjaka
130 gšećera
80 gglatkog brašna
120 mlvrhnja za šlag

Priprema

Krafne

1 Prosijte brašno

U brašno dodajte sol i koricu limuna. Važno - ne stavljajte sol zajedno s kvascem jer kvasac neće aktivirati ako dođe u doticaj sa soli. U zasebnu zdjelu stavite mlaku vodu, svježi kvasac i šećer pa promiješajte prstima da se kvasac rastopi i pustite par minuta da aktivira.


Izvažite jaja (3 jaja = 150 grama) i pomiješajte ih s vodom u kojoj su kvasac i šećer pa tome svemu dodajte ekstrakt vanilije i rum.


2 Miksajte

Uključite mikser na nižu brzinu i ulijevajte tekuće sastojke u posudu s brašnom. Koristite kuku za miješanje tijesta. Neka mikser radi otprilike 5 minuta ili dok se ne formira smjesa u kuglu.


Pripremite si maslac i postepeno ubacujte po ¼ maslaca. Neka se maslac cijeli inkorporira u tijesto. Bitno je da se tijesto ne lijepi za rub posude. Možete ga čak izvaditi iz miksera i staviti na radnu plohu i napraviti nekoliko puta slap and fold (udariti njime o površinu pa preklopiti).


Jako je bitno da ne dodajete više brašna iako vam se tijesto čini mljecasto i ljepljivo. Samo mu treba vremena da se gluten dobro razradi. Možda će trebati i pola sata da dođe do toga, ali samo strpljivo, nemojte žuriti :)


Kad vam se tijesto više ne lijepi po podlozi i kada postane elastično i glatko znači da je gotovo. Pripremite si posudu koju ćete lagano pobrašniti i u to staviti tijesto. Posudu pokrijte odgovarajućim poklopcem ili prozirnom folijom.


3 Ostavite tijesto neka se diže na toplom 2 - 3 sata (ovisno o temperaturi)


Ako imate opciju da upalite svjetlo u pećnici tada možete tijesto staviti u pećnicu da se diže. Ja sam koristila termometar i meni u tom slučaju temperatura pećnice ide do 33 stupnjeva što je malo previše za fermentaciju. Tada otvorite vrata od pećnice kuhačom ili nečim sličnim. To će vam sigurno skratiti vrijeme prvog dizanja tijesta.


4 Premijesite

Kada je tijesto naraslo za duplo, premijesite ga, poklopite i stavite u hladnjak preko noći. To je bitna stavka u procesu jer se tada formiraju okusi i tijesto će vam biti super prozračno i mekano.


Minimalno je da tijesto stoji 6 sati u hladnjaku, ali idealno je da stoji preko noći. Računajte s tim kad ćete raditi ovakve krafne. Definitivno probajte ovu drugu opciju (preko noći).


5 Izvadite i pripremite se za oblikovanje

Sutra dan izvadite tijesto iz hladnjaka, pripremite si čisti stolnjak koji ćete pobrašniti ili pleh s papirom za pečenje koji ćete također pobrašniti.


6 Oblikujte krafne

Pripremite si nož ili rezač za tijesto i digitalnu vagu. Tijesto oblikujete čim ste ga izvadili iz hladnjaka. Režite tijesto na komade od 50 g za manje krafne (takve radim ja i idealne su mi veličine) ili 60 - 65 g za klasičnu veličinu krafni (ali tada nećete imati 18 krafni kako je navedeno na početku ovog recepta).


Vrtite tijesto o radnu podlogu i formirajte kuglicu koju ćete potom staviti na pobrašnjen stolnjak. Bitno je da vam je gornja površina kuglice glatka.


Kad ste oblikovali svu količinu tijesta prekrijte kuglice s drugim plehom koji je preokrenut naopako ili pobrašnite ih lagano i prekrijte ih s prozirnom folijom. Bolja je prva opcija (isprobano oboje). Krafne bi se tako trebale dizati između 2.5 i 3.5 sata, ovisno o vašoj sobnoj temperaturi.


Ako želite opet ubrzati vrijeme dizanja krafni, ponovite opisano iz koraka broj 3., ali tada planirajte staviti oblikovano tijesto za krafne na pleh koji stane u pećnicu. Krafne će se tako dizati između 1.5 i 2.5 sata.


Ima jedan trik koji sam naučila, a to je da tijesto za krafne mora biti promjera između 7 i 8 cm kad je spremno za pečenje. Kad je oblikovano bit će oko 5 cm. Nikako nemojte pustiti da bude više od 8 cm jer je onda već prekasno.


7 Pržite

Ukoliko pržite krafne u loncu, idealno je da imate termometar, temperatura za krafne je maksimalno 180°C. Ako imate fritezu onda nemate brige s temperaturom, samo uključite fritezu na tu temperaturu.


Ubacite tijesto u zagrijano ulje tako da je gornja strana sada dolje (ona strana koja je bila na stolnjaku dok se tijesto dizalo će biti gore). Pecite 2 minute sa svake strane, a prve 2 minute posudu/fritezu poklopite kako biste dobili lijepu bijelu crtu na sredini.


8 Uvaljajte u šećer

Što se tiče šećera, do sada bih uvijek uvaljala krafne u Caster šećer dok su još tople, ali čini mi se da otkad je Brexit nastupio da će nam Caster biti teško dostupan. Nakon što sam ga tjedan dana tražila po svim dućanima, pomirila sam se s tim.


Ili zanemarite ili uvaljajte u običan kristal šećer, idealno ako nađete neki sitniji.


9 Punite krafne

Krafne režite na bijeloj crti tako da pomoću nožića ili škara napravite jednu rupu pa ih pomoću dresir vrećice punite kremom ili džemom. Ja ih punim tako da krafna stoji okomito.

Krema s vanilijom

Miksajte žumanjke i šećer dok ne poblijede te umiješajte brašno. Stavite mlijeko u posudu za kuhanje i zagrijte ga neka lagano zavrije. Vruće mlijeko pomiješajte sa smjesom od jaja i brašna tako da ga izlijete polako kroz cjedilo.


Stavite cijelu smjesu u čistu posudu i vratite na laganu vatru. Neprestano miješajte dok ne postane gusta i glatka smjesa. Kada sesmjesa počne sjajiti tada je gotova.


Maknite s vatre i dodajte ekstrakt vanilije, ukoliko možda koristite mahunu vanilije nju ćete kuhati s mlijekom od samog početka, a izvaditi ćete ju kad je krema gotova i prije nego ide u hladnjak.


Stavite kremu u zdjelu, pokrijte je prozirnom folijom tako da ista direktno prijanja na kremu, ne dopuštajući da zrak uđe (ne želimo da se stvori korica na vrhu kreme). Stavite u hladnjak da se potpuno ohladi.


Nakon što se krema ohladila, miksajte slatko vrhnje u šlag. Slastičarsku kremu miksajte u zasebnoj zdjeli kako bi postala glatka. Koristeći špatulu lagano umiješajte tučeno vrhnje u kremu. Uz pomoć dresir vrećice (ili obične vrećice kojoj ste škarama odrezali vrh) punite krafne.

Čokoladna krema

Miksajte žumanjke i šećer dok ne poblijede te umiješajte brašno. Stavite mlijeko u posudu za kuhanje zajedno s narezanom čokoladom, neka se čokolada rastapa i sve zajedno neka lagano zavrije.


Vruće mlijeko s čokoladom pomiješajte sa smjesom od jaja i brašna tako da ga izlijete polako kroz cjedilo dok mikser radi. Stavite cijelu smjesu u čistu posudu i vratite na laganu vatru.


Neprestano miješajte dok ne postane gusta i glatka smjesa. Kada se smjesa počne sjajiti tada je gotova. Maknite s vatre i dodajte ekstrakt vanilije, ukoliko možda koristite mahunu vanilije nju ćete kuhati s mlijekom od samog početka, a izvaditi ćete ju kad je krema gotova i prije nego ide u hladnjak.


Stavite kremu u zdjelu, pokrijte je prozirnom folijom tako da ista direktno prijanja na kremu, ne dopuštajući da zrak uđe (ne želimo da se stvori korica na vrhu kreme). Stavite u hladnjak da se potpuno ohladi.


Nakon što se krema ohladila, miksajte slatko vrhnje u šlag. Čokoladnu kremu miksajte u zasebnoj zdjeli kako bi postala glatka. Koristeći špatulu lagano umiješajte tučeno vrhnje u kremu. Punite istim načinom kao i gore navedenom kremom.

Janja Benić
Janja Benić