U 20 g bijelog stiff startera dodajte 20 g brašna s kojim će se raditi tijesto, u ovom slučaju manitoba brašno i 10 g vode, umijesite i ostavite pokriveno na toplom dok se udvostruči.
Nakon toga dodajte 50 g brašna, 25 g vode i umijesite. Kada se udvostruči umijesite 120 g brašna i 60 g vode. I kad se udvostruči koristiti, za ovaj recept je potrebno 130 g osvježenog startera, ostatak iskoristite za nešto drugo (kruh, peciva, krekere, vafle…) ili spremite u hladnjak.
Stiff stavite u zdjelu miksera. Dodajte jaja, žumanjke, mlijeko, med, šećer, vanilin šećer, rum, ribanu koricu limuna i naranče. Miksajte dok se sve ne sjedini u jednoličnu masu. Stavite kuku za tijesta i dodavajte polako brašno, kada se sve sjedini ostaviti tijesto na hladnom desetak minuta.
Nakon toga mijesite oko 8 minuta kako bi se razvio gluten i tek tada postupno dodajte maslac. Mijesite još desetak minuta.
Držite pokriveno na toplom mjestu (sva dizanja tijesta radim u pećnici na oko 28 C, sobna temperatura mi je preniska i jako dugo bi trajala dizanja) dok se tijesto gotovo ne udvostruči.
Za nadjev stavite u posudu mlijeko, šećer, med, vanilin šećer, malo ribane tonke i koricu limuna , stavite na vatru i pustite da zavrije.
Kada mlijeko provrije dodajte mljevene pržene lješnjake, miješajte minutu i uklonite s vatre. Ako je nadjev pregusti dodajte još mlijeka i ohladite.
Stavite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte u oblik izduženog pravokutnika. Premažite nadjevom, prerežite kako bi dobili dva pravokutnika.
Smotajte tijesto u formu savijače, premjestite u namašćene kalupe za kuglof. Dobro pokrijte kalupe i stavite u hladnjak na 8 (preko noći) ili više sati.
Po vađenju kalupa iz hladnjaka stavite ih na toplo mjesto i pustiti da se kuglofi udvostruče.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite kuglofe 40 – 50 minuta. Nakon vađenja iz pećnice, kuglofe prohladite 1205 do 10 minuta prije vađenja iz kalupa.