Makorahnjača

Vrijeme pripremePriprema
1h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
2h 30min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Makorahnjača
Makorahnjača

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

400 gglatkog brašna
25 gsvježeg kvasca
130 mlmlakog mlijeka
1jaje
60 gmaslaca
60 gšećera
1 prstohvatsoli
1limun - korica

Nadjev od maka

200 gmljevenog maka
120 mlvrućeg mlijeka
80 gšećera
0,5limuna - korica
cimet po želji

Nadjev od oraha

200 gmljevenih oraha
120 mlvrućeg mlijeka
80 gšećera
1vanilin šećer
0,5limuna - korica

Priprema

1 Tijesto

Pomiješajte šećer, izmrvljeni kvasac i mlijeko. Ostavite 10 do 15 minuta da se zapjeni.


Dodajte u brašno pomiješano s ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto, podijelite na dva dijela. Ostavite da se diže na toplom oko sat vremena.


2 Nadjevi

Za nadjeve pomiješajte sve navedene sastojke, za svaki nadjev u posebnoj posudi.



3 Oblikovanje

Razvaljajte obje loptice tijesta u kvadrate i premažite prvi dio orasima, stavite drugi dio razvaljanog tijesta, premažite makom. Zarolajte i stavite u nauljen lim za pečenje. Pustite još pola sata da se digne.


4 Pečenje

Premažite s malo izmiješanog mlijeka i ulja ili otopljenog maslaca, bocnite na par mjesta vilicom i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko sat vremena.


Ako gornja korica dobiva pretamnu boju, stavite list papira za pečenje. Nemojte izvaditi prerano jer bi se moglo dogoditi da se sredina ne ispeče kako treba.


5 Hlađenje

Kad je gotovo, izvadite van iz lima na čistu kuhinjsku krpu, i to tako da izvrnete naopačke da se gornja korica ne odvaja od nadjeva.


Pustite tako da se malo prohladi, pa okrenite na pravu stranu i pustite da se ohladi do kraja. Režite kad je skroz ohlađeno.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.