U posudi pomiješajte brašno, šećer i suhi kvasac.
Dodajte ohlađeni otopljeni maslac i jaje koje ste lagano razmutili.
Dodajte toplo mlijeko (ne smije biti vruće), kao i aromu vanilije. Sve dobro promiješajte žlicom.
Rukom zamijesite tijesto dok se svi sastojci ne sjedine i dok niste dobili glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Dodajte malo brašna ako je potrebno.
Oblikujte tijesto u kuglu i premažite ga s par kapi ulja. Rukom razmažite ulje po površini tijesta.
Prekrijte posudu kuhinjskom krpom i ostavite tijesto da odmara najmanje jedan sat, dok se ne udvostruči.
Nakon što se tijesto udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte ga valjkom u pravokutnik približnih dimenzija 40x30 cm.
Pomoću kuhinjske lopatice premažite cijelu površinu tijesta s Nutellom.
Preko Nutelle posipajte sitno nasjeckanu čokoladu za kuhanje.
Zamotajte tijesto kao za štrudlu pa uzdužno prerežite na pola.
Okrenite obje polovice tijesta tako da je prerezani dio okrenut prema gore. Preklopite jednu polovicu preko druge tako da se prekriže točno na sredini.
Uvijte tijesto kao pletenicu od sredine prema krajevima. Malo stisnite krajeve rukama kako se ne bi razdvojili.
Uzmite kalup za kruh i obložite ga papirom za pečenje. Pažljivo prebacite pletenicu u kalup.
Stavite grijati pećnicu na 180 stupnjeva.
Ostavite babku da odmara u kalupu dok se pećnica ne zagrije, oko 15-20 minuta.
Pecite babku oko 20-25 minuta, dok ne porumeni.
Dok se babka peče, pripremite sirup.
U lonac stavite kuhati vodu sa šećerom dok ne zavrije. Nakon što zavrije, maknite s vatre i dodajte rum. Promiješajte.
Nakon pečenja, izvadite babku iz pećnice i odmah je premažite sirupom koristeći silikonsku četkicu.
Ostavite kolač da se malo ohladi pa ga narežite dok je još mlak.