Babka s Nutellom

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Babka s Nutellom by Shutterstock Shutterstock

Babka je tradicionalni kolač s pletenim oblikom i bogatim okusom. Može se puniti različitim nadjevima, od voća do orašastih plodova, a mi smo se ovaj put odlučili za Nutellu. Tradicionalno se u Poljskoj i drugim zemljama Srednje i Istočne Europe služi na Uskrs, ali je odličan u svako doba godine.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

50 gmaslaca, otopljenog
250 goštrog brašna
25 gšećera
5 gsuhog kvasca
1jaje
75 mlmlijeka, toplog
1 žličicaekstrakta vanilije

Nadjev

200 gNutelle
50 gtamne čokolade, sitno nasjeckane

Sirup

50 mlvode
25 gšećera
1 žlicaruma

Priprema

1Pripremite smjesu

U posudi pomiješajte brašno, šećer i suhi kvasac.


Dodajte ohlađeni otopljeni maslac i jaje koje ste lagano razmutili.


Dodajte toplo mlijeko (ne smije biti vruće), kao i aromu vanilije. Sve dobro promiješajte žlicom.


2Zamijesite tijesto

Rukom zamijesite tijesto dok se svi sastojci ne sjedine i dok niste dobili glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Dodajte malo brašna ako je potrebno.


Oblikujte tijesto u kuglu i premažite ga s par kapi ulja. Rukom razmažite ulje po površini tijesta.


3Ostavite da se diže

Prekrijte posudu kuhinjskom krpom i ostavite tijesto da odmara najmanje jedan sat, dok se ne udvostruči.


4Razvaljajte tijesto

Nakon što se tijesto udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte ga valjkom u pravokutnik približnih dimenzija 40x30 cm.


5Premažite nadjevom

Pomoću kuhinjske lopatice premažite cijelu površinu tijesta s Nutellom.


Preko Nutelle posipajte sitno nasjeckanu čokoladu za kuhanje.


6Oblikujte babku

Zamotajte tijesto kao za štrudlu pa uzdužno prerežite na pola.


Okrenite obje polovice tijesta tako da je prerezani dio okrenut prema gore. Preklopite jednu polovicu preko druge tako da se prekriže točno na sredini.


Uvijte tijesto kao pletenicu od sredine prema krajevima. Malo stisnite krajeve rukama kako se ne bi razdvojili.


7Ispecite u pećnici

Uzmite kalup za kruh i obložite ga papirom za pečenje. Pažljivo prebacite pletenicu u kalup.


Stavite grijati pećnicu na 180 stupnjeva.


Ostavite babku da odmara u kalupu dok se pećnica ne zagrije, oko 15-20 minuta.


Pecite babku oko 20-25 minuta, dok ne porumeni.


8Pripremite sirup

Dok se babka peče, pripremite sirup.


U lonac stavite kuhati vodu sa šećerom dok ne zavrije. Nakon što zavrije, maknite s vatre i dodajte rum. Promiješajte.


9Premažite sirupom

Nakon pečenja, izvadite babku iz pećnice i odmah je premažite sirupom koristeći silikonsku četkicu.


10Poslužite

Ostavite kolač da se malo ohladi pa ga narežite dok je još mlak.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.