Bakine domaće krafne

Vrijeme pripremePriprema
3h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Bakine domaće krafne
Bakine domaće krafne
Bakine domaće krafne
Bakine domaće krafne
Bakine domaće krafne
Bakine domaće krafne
Postoje jela i slastice koje nas svojim mirisom i okusom vraćaju u bezbrižne dane djetinjstva. Jedno od tih jela su i krafne koje me uvijek podsjete na djetinjstvo. Onaj opojni miris slatkog tijesta i čekanje da budu gotove, a ne možeš dočekati da zagrizeš u vruću krafnu iako znaš da ćeš se opeći na vrelo punjenje.

Sastojci

Broj porcija
20
5žumanjaka (najbolje ako su domaća jaja)
100 gšećera (može i vanilin šećer)
1 žlicakonjaka ili ruma (može i domaće dobre rakije)
250 mlmlijeka
¼ žličicesoli
80 gotopljenog maslaca
500 gglatkog brašna (plus još malo ako je potrebno da se tijesto ne lijepi)
20 gsvježeg kvasca
po želji ribana limunova korica (ako su limuni nešpricani)
pekmez ili čokoladni namaz za punjenje
mast ili ulje za prženje

Priprema

1 Napravite tijesto

Najprije pripremite kvasac. Razmrvite ga i u lončić stavite kvasac, malo toplog mlijeka (od ukupne količine), malo brašna i šećera. Ostavite na toplom mjestu da se kvasac aktivira.


Zatim prosijte brašno, dodajte pripremljeni kvasac, malo soli i šećer (ja dodam i vanilin šećer).


Dodajte ostatak mlijeka, otopljeni maslac (ne smije biti vruć, neka se prohladi) te jedan po jedan žumanjak. Miksajte.


Dodajte konjak ili rum i ribanu limunovu koricu po želji.


Napravite tijesto koje trebate dobro istući drvenom kuhačom i izmijesite da se odvaja od posude. Ostavite tijesto pokriveno da se diže. Pazite da ne bude propuh u prostoriji.


2 Oblikujte

Razvaljajte tijesto na 1 cm debljine i čašom režite krugove. Na svaki krug stavite žličicu pekmeza (ili čokoladnog namaza), pokrijte drugim krugom te režite manjom čašom da se spoji.


Stavite krafne na pobrašnjenu površinu, pokrijte i ostavite da se dižu. Moraju dvostruko narasti.


3 Pržite

Pržite ih tako da gornja strana ide prva u ulje i tada se prže poklopljene. Kada ih okrenete, prže se bez poklopca.


Mora ostati žuta crta po sredini krafne. Potrebno je paziti na temperaturu ulja, optimalno je oko 150 do 160 stupnjeva. (Kažu bake da je najbolje kada umočiš dršku kuhače pa se napravi vjenčić proključalog ulja. Tada se malo smanji vatra.)


Prže se par minuta sa svake strane. Pripazite da dobiju zlatnožutu boju, a ulje ne smije biti prevruće jer će inače izgorjeti izvana, a iznutra ostati sirove.


Vadite ih šupljom žlicom na papirnati ubrus da se upije višak masnoće.


Probajte dočekati da se ohlade i poslužite posute šećerom u prahu.


Ove krafne su meke, ne upiju masnoću, a drugog dana su još uvijek ukusne i prozračne.

Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.