Medialunas

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
5h
KompliciranostTežina
Cijena
Medialunas by Shutterstock Shutterstock

Medialunas je argentinsko pecivo pripremljeno od slatkog tijesta s mnogo slojeva i suptilnom notom limuna i vanilije. Nije jako slatko, a može se opisati kao nešto između brioša i kroasana.

Sastojci

Broj porcija
24

Tijesto

300 mlpunomasnog mlijeka
14 gsuhog kvasca
530 gvišenamjenskog brašna
40 gšećera
15 gmeda
1 žličicaekstrakta od vanilije
1 žličicalimunove korice (može se izostaviti)
10 gsoli
2jaja

Nadjev

40 gbrašna
230 gmaslaca, sobne temperature

Sirup

120 mlvode
100 gšećera

Priprema

1Zagrijte mlijeko

Zagrijte mlijeko tako da bude toplo, ali ne vruće.


2Dodajte kvasac

Dodajte kvasac i miješajte dok se ne otopi. Pustite da odstoji 10 minuta. Kvasac se mora aktivirati i početi obilno pjeniti, ako ne vidite mjehuriće, ponovite postupak.


3Pripremite nadjev

Vilicom pomiješajte maslac i brašno za nadjev i rasporedite po papiru za pečenje u obliku kvadrata, veličine otprilike 15 cm po strani. Stavite u hladnjak na najmanje 15 minuta.


4Pripremite tijesto

U zdjelu stavite brašno, šećer, med, ekstrakt vanilije, limun, sol i jedno jaje. Mikserom sve izmiješajte uz lagano dolijevanje mlijeka s kvascem. Miksajte oko 5 minuta, tako da dobijete ljepljivo tijesto.


5Mijesite tijesto

Mijesite tijesto desetak minuta.


6Razvucite tijesto

Stavite tijesto na pobrašnjenu površinu i razvucite ga u kvadratveličine oko 30 cm po strani.


7Presavijte tijesto

Stavite kocku maslaca u sredinu i preklopite tijesto tako da pokrije maslac. Stisnite tijesto tako da mu zatvorite rubove.


Razvaljajte tijesto bez da vam maslac iscuri sa strane, pa presavijte kutove tako da se sretnu u sredini i tijesto izgleda poput zatvorene koverte za pisma.


Stavite u pobrašnjeni lim za pečenje i ostavite u hladnjaku 1 sat.


Nakon jednog sata, izvadite tijesto i stavite ga najdužom stranom ispred sebe na pobrašnjenu površinu.


Malo ga razvaljajte kako biste formirali pravokutnik i ponovno presavijte na isti način. Stavite u hladnjak na 30 minuta i ponovite ovaj postupak još dva puta. Nakon četvrtog presavijanja, ne stavljajte tijesto u hladnjak.


8Razvucite tijesto


Razvucite tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini u pravokutnik veličine 45 x 30 cm i debljine 5 mm. Izrežite tako da pravokutnik ima ravne rubove.


9Izrežite 3 trake

Izrežite tri duge trake širine 10 cm. Svaku prerežite na 3 dijela, pa zatim dijagonalno. Dobit ćete 18 trokuta.


10Oblikujte peciva

Svaki trokut malo razvaljajte pa zamotajte počevši od baze.


11Prebacite peciva u lim za pečenje

Maslacem velikodušno premažite četvrtinu lima za pečenje. Svako pecivo položite u lim za pečenje i utisnite mu vrhove, tako da dobiju oblik rogova. Složite ih sve u lim za pečenje tako da se dodiruju.


Ostavite pokrivene krpom na toplom mjestu 30-45 minuta, trebali bi narasti, ali ne i udvostručiti se.


12Napravite premaz

U manju posudu stavite preostalo jaje i malo vode ili mlijeka. Tucite dok se potpuno ne sjedini.


13Ispecite u pećnici


Zagrijte pećnicu na 350F ili 180C.


Premažite smjesom od jaja i pecite 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.


14Pripremite sirup

U međuvremenu pripremite sirup. Stavite vodu i šećer u manji lonac. Kuhajte na srednjoj vatri miješajući dok se šećer ne otopi. Kuhajte oko 4 minute da se malo reducira.


15Namažite sirupom

Izvadite peciva iz pećnice. Izbodite ih čačkalicom na nekoliko dijelova i namažite sirupom tako da se upije. Potrošite sav sirup.


16Poslužite

Poslužite toplo. Peciva će ostati dobra oko tri dana, a mogu se bez problema zamrznuti i podgrijati.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.