Upalite pećnicu da se grije na 180 stupnjeva, a veliki kalup za kuglof premažite uljem i posipajte oštrim brašnom kako se kuglof za vrijeme pečenja ne bi zalijepio.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka i od bjelanjaka koje ste posolili istucite čvrst snijeg.
Maslac rastopite na laganoj vatri i ostavite da se prohladi. Vanilin šećer i šećer u prahu pjenasto izmiksajte sa žumanjcima pa dodajte svježi sir.
Potom dodajte koricu i sok naranče, rastopljeni i prohlađeni maslac i rum pa još kratko izmiksajte.
Umiješajte prosijano glatko i oštro brašno s praškom za pecivo i na kraju kuhačom ili gumenom lopaticom lagano i u jednom smjeru da smjesa ne padne (odnosno ne izgubi zrak) umiješajte snijeg od bjelanjaka.
U nauljen i pobrašnjen kalup za kuglof izlijte smjesu i pecite oko 55 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Provjerite čačkalicom je li kuglof gotov. Ako ostaje smjese po čačkalici, pecite ga još malo.
Kad je pečen, prohladite ga u kalupu, pa ga tek onda izvadite (lakše puca kad je vruć - vrijedi za sve biskvite).
Hladan kuglof možete samo posuti šećerom u prahu ili ga preliti čokoladnom glazurom.