Kuglof od naranče i svježeg sira

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
55min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Kuglof od naranče i svježeg sira by Shutterstock Shutterstock
Kuglof od naranče i svježeg sira by Shutterstock Shutterstock

Ovaj kuglof mekan je i sočan, a još je bolji drugi dan. Ako koristite domaća jaja, bit će žut kao na slici.

Sastojci

Broj porcija
8

Kuglof

5jaja
130 gmaslaca
200 gšećera u prahu
250 gsvježeg sira
150 goštrog brašna
150 gglatkog brašna
1 vrećicavanilin šećera
1 vrećicapraška za pecivo
1 žlicaruma
1 prstohvatsoli

Dodatno

1 žlicasuncokretovog ulja za premazati kalup za kuglof
2 žliceoštrog brašna za pospiati kalup za kuglof

Priprema

1Pripremite smjesu

Upalite pećnicu da se grije na 180 stupnjeva, a veliki kalup za kuglof premažite uljem i posipajte oštrim brašnom kako se kuglof za vrijeme pečenja ne bi zalijepio.


Odvojite bjelanjke od žumanjaka i od bjelanjaka koje ste posolili istucite čvrst snijeg.


Maslac rastopite na laganoj vatri i ostavite da se prohladi. Vanilin šećer i šećer u prahu pjenasto izmiksajte sa žumanjcima pa dodajte svježi sir.


Potom dodajte koricu i sok naranče, rastopljeni i prohlađeni maslac i rum pa još kratko izmiksajte.


Umiješajte prosijano glatko i oštro brašno s praškom za pecivo i na kraju kuhačom ili gumenom lopaticom lagano i u jednom smjeru da smjesa ne padne (odnosno ne izgubi zrak) umiješajte snijeg od bjelanjaka.


2Ispecite kuglof

U nauljen i pobrašnjen kalup za kuglof izlijte smjesu i pecite oko 55 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.


Provjerite čačkalicom je li kuglof gotov. Ako ostaje smjese po čačkalici, pecite ga još malo.


Kad je pečen, prohladite ga u kalupu, pa ga tek onda izvadite (lakše puca kad je vruć - vrijedi za sve biskvite).


Hladan kuglof možete samo posuti šećerom u prahu ili ga preliti čokoladnom glazurom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.