Mehlspajz

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Mehlspajz by Gorski kotao Gorski kotao
Mehlspajz by Gorski kotao Gorski kotao
Mehlspajz by Gorski kotao Gorski kotao

Pojam “mehlspajz” dolazi od njemačkog izraza mehlspeizen što znači neko ukusno jelo. Objašnjenje je da je to kolač s brašnom ili poslastica. Od toga je došao izraz melspajz za slatko jelo. Mehlspajz je kolač kojeg ćete svi prepoznati kao onaj bakin, žuti i mirisni kolač s trešnjama ili višnjama koji se brzo priprema i brzo pojede.

Sastojci

Broj porcija
8
6jaja
6 žlicašećera
6 žlicaglatkog brašna
100 gmaslaca
1 žličicapraška za pecivo
300 gočišćenih trešanja

Priprema

1Pripremite trešnje

Operite trešnje, odstranite im koštice i peteljke te ih malo posušite.


2Odvojite žumanjke od bjelanjaka

Žumanjke i bjelanjke odvojite. Od bjelanjaka i prstohvata soli umutite čvrsti snijeg.


3Umutite žumanjke i šećer, dodajte maslac

Šećer i žumanjke mutite dok ne dobijete svijetlu, pjenastu smjesu. Dodajte omekšali maslac, sjedinite u glatku smjesu.


4Dodajte brašno i prašak za pecivo

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte smjesi žumanjaka i šećera. Ukoliko se smjesa teško muti, dodajte žlicu snijega od bjelanjaka.

Na kraju u smjesu lagano špatulom umiješajte snijeg.


5Ulijte u kalup za pečenje

Dobivenu smjesu ulijte u kalup za pečenje dimenzija 32x20cm, kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje.


6Dodajte trešnje i stavite peći

Po smjesi rasporedite trešnje (ili višnje). Kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20-25 min.


7Ohladite i pospite šećerom u prahu

Pečeni kolač ostavite da se ohladi i pospite ga šećerom u prahu.



Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.