Kuglof s bundevom i ličkom basom

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Kuglof s bundevom i ličkom basom
Kuglof s bundevom i ličkom basom
Kuglof s bundevom i ličkom basom
Kuglof s bundevom i ličkom basom

Jesen je doba bundeva, a u kolačima se bundeve slažu sa začinima poput cimeta, đumbira ili klinčića. Evo recept za jedan jesenski kuglof, mirisan i ukusan, a sočnost mu daju bundeva i lička basa.

Sastojci

Broj porcija
10
3jaja (odvojiti žumanjke od bjelanjaka)
1 prstohvatsoli
180 gšećera
1 vrećicavanilin šećera
1 žličicapraška za pecivo
½ žličicesode bikarbone
180 gglatkog brašna
100 goštrog brašna
2 žličicezačina (cimet, đumbir, klinčić...)
100 mlulja
200 gbase
200 gpirea pečene bundeve

Priprema

1 Napravite smjesu

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli u izmiksajte u snijeg.


Žumanjke miksajte s obje vrste šećera da postanu pjenasti, dodajte ulje, basu i pire pečene bundeve. Izradite u glatku smjesu.


Brašno pomiješajte sa sodom bikarbonom, praškom za pecivo i začinima. Dodajte u smjesu žumanjaka i dobro izmiješajte. Ručno umiješajte snijeg.


2 Ispecite i ukrasite

Stavite smjesu u kalup za kuglof i pecite na 180 stupnjeva nekih sat vremena, ovisno o pećnici. Probajte drvenim štapićem nakon 45 minuta je li pečeno pa ukoliko ne izađe suh, pecite još 15 minuta.


Pečeni kuglof ostavite da se ohladi u kalupu pa ga prevrnite na pladanj. Možete ga posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladom.


Otopite bijelu čokoladu sa žličicom ulja i prelijte ohlađeni kuglof. Ukrasite po želji.


Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.