Babka s orasima i cimetom

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
4h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Babka s orasima i cimetom by Shutterstock Shutterstock

Babka je poljski slatki kruh od dizanog tijesta, a može se raditi s raznim nadjevima - od čokolade, od maka, od Nutelle... Ovoga puta donosimo recept za babku s nadjevom od oraha i cimeta, koja je idealna za hladnije dane, uz šalicu kave ili čaja.

Sastojci

Broj porcija
1

Tijesto

2jaja
650 gglatkog brašna
180 mlmlijeka
30 gsvježeg kvasca
130 gšećera
1 žličicasoli
150 gmaslaca
½ žličicearome vanilije

Nadjev

100 gmaslaca
100 gšećera
1 žlicacimeta
120 gmljevenih oraha

Sirup

240 mlvode
200 gšećera

Priprema

1 Napravite tijesto

U posudi pomiješajte mlako mlijeko i kvasac, prosijano brašno, sol, šećer, umućena jaja, maslac sobne temperature i aromu vanilije.


Mikserom s nastavkom za tijesto ili rukama dobro umijesite. Miksajte ili mijesite dok se sastojci ne povežu, a tijesto postane elastično.


2 Mijesite na radnoj površini

Pobrašnite radnu površinu i na njoj rukama zamijesite tijesto. Mijesite nekoliko minuta.


3 Ostavite da odmori

Tijesto prekrijte prozirnom folijom i ostavite na sat vremena na sobnoj temperaturi, a zatim ga prebacite na sat vremena u hladnjak.


3 Razvaljajte tijesto i dodajte mu nadjev

Tijesto razvaljajte na dimenzije 65 cm – 35 cm. Razvaljano tijesto premažite maslacem, a u posebnoj zdjelici pomiješajte šećer i cimet pa to ravnomjerno pospite po tijestu. Na kraju pospite mljevene orahe.


4 Formirajte babku

Tijesto zarolajte, a zatim ga po sredini izrežite nožem, uzdužno. Sada ćete dobiti dva dijela koja ćete isplesti poput pletenice.


Babku prebacite u lim za pečenje koji ste nauljili i pobrašnili te ju pokrijte čistom kuhinjskom krpom. Pustite da se diže sat vremena.


5 Ispecite

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Babku pecite 30 do 35 minuta, dok ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.


6 Napravite sirup

U zdjelicu stavite vodu i šećer i kuhajte na vatri srednje jačine. Kada se šećer otopi, maknite s vatre. Tek ispečenu babku premažite sirupom i pustite da se ohladi.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.