Čokoladna pita kraljice Elizabete

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Čokoladna pita kraljice Elizabete by Shutterstock Shutterstock

Prema riječima bivšeg kraljevskog chefa Darrena McGradyja koji je kuhao za kraljicu do kraja njezinog života, kraljica Elizabeta bila je velika zaljubljenica u čokoladu, a ovo joj je bila omiljena pita koju su, kako kaže, prema njezinom izboru uvijek posluživali kada bi ugošćivala druge kraljeve i predsjednike. Bogata pita od 3 sloja, pravi kraljevski raskoš.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

150 gglatkog brašna
75 gmaslaca
1veliki žumanjak
2 žliceslatkog vrhnja

Nadjev

2velika jaja
½ žličicecimeta
100 gšećera
½ žličicevinskog octa
1 prstohvatsoli
170 gtamne čokolade
120 mlvode
2žumanjka
250 mlslatkog vrhnja
½ žličicecimeta
50 gtamne čokolade za posipanje
50 gbijele čokolade za posipanje

Priprema

1 Pripremite tijesto

Umijesite brašno, maslac izrezan na kockice, šećer, žumanjak i slatko vrhnje. Mijesite dok ne dobijete oblik diska, odmah ga razvaljajte i utisnite u kalup promjera 22 cm. Tijesto izbodite vilicom, pa prekrijte papirom za pečenje na kojemu su utezi kako se tijesto ne bi diglo (možete koristiti grah ili rižu).


2 Ispecite tijesto

Tijesto pecite na 170°C oko 15 minuta.


3 Pripremite prvi sloj

Stavite lončić na umjerenu vatru i pjenjačom miješajte 2 jaja, cimet, šećer, vinski ocat i sol. Miješajte dok se smjesa ne počne pjeniti, trebat će vam desetak minuta konstantnog miješanja. Kada se zapjenila, maknite s vatre, ali miješajte i dalje dok ne dobije svilenkastu teksturu.


5 Ispecite prvi sloj

Nadjev prelijte preko tijesta koje se peklo i ostavite da se peče oko 15 minuta, dok se nadjev ne podigne i postane čvrst na dodir.


6 Pripremite drugi sloj

Otopite tamnu čokoladu, dodajte vodu i žumanjke i miješajte pjenjačom dok se smjesa ne sjedini. Smjesu prelijte u pitu koja se peče i vratite ju u pećnicu na još 5 minuta. Nakon toga potpuno ohladite pitu.


7 Pripremite treći sloj

U mikseru izmiksajte slatko vrhnje i cimet, a kada dobijete čvrsti šlag, polovicom premažite pitu. Drugu polovicu ostavite sa strane.


8 Pripremite četvrti sloj

Uzmite polovicu otopljene čokolade iz drugog sloja kreme i umiješajte u polovicu šlaga iz prethodnog koraka, pa premažite pitu. Za kraj, naribajte čokoladu i posipajte, u količini po želji.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.