Narežite smokve na kockice te ih prelijte i potopite prošekom ili vinom. Isto učinite i s grožđicama. Baščanski hamenturnjak se tradicionalno radio s grožđicama od crnog grožđa (Bašćan, pravi par).
Zakuhajte vodu i pofurite kukuruzni griz da dobijete teksturu mokrog pijeska i pustite da odstoji preko noći.
Kvasac umrvite u mlijeku, dodajte žlicu brašna i žlicu šećera od ukupne količine. Ostavite sa strane da kvasac počne raditi.
Razradite pofureni kukuruzni griz pa dodajte brašno i dobro promiješajte. Naribajte koricu limuna, dodajte jaja, šećer i sol pa dobro izmiješajte. Dodajte uzašli kvas, dodajte grožđice, namočene smokve sa svom tekućinom i 40 g maslinovog ulja. Sve izmiješajte i sipajte u pripremljeni protvan. Pokrijte i pustite da se diže oko 1 sat. Smjesa mora duplo narasti.
Pećnicu zagrijte na 180 C i pecite oko 40 minuta.