Baščanski hamenturnjak

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Baščanski hamenturnjak  by Slatka kuharica Slatka kuharica

U novoj epizodi Slatke kuharice, Petra Jelenić zaputila se na Krk gdje joj je mještanka pokazala kako se priprema tradicionalni hamenturnjak. Petra je napravila i svoju interpretaciju ovog deserta.

Sastojci

Broj porcija
40
1 kgkukuruznog griza
Voda po potrebi
300 gglatkog brašna
50 gšećera
1 žličicasoli
2jaja
40 gmaslinovog ulja
1 vrećicavanilin šećera
1limun, korica
250 ggrožđica od crnog grožđa
Prošek ili vino za natopiti grožđice
Maslinovo ulje za namastiti lim

Priprema

1 Pripremite smokve i grožđice - prvi dan

Narežite smokve na kockice te ih prelijte i potopite prošekom ili vinom. Isto učinite i s grožđicama. Baščanski hamenturnjak se tradicionalno radio s grožđicama od crnog grožđa (Bašćan, pravi par).


2 Pripremite griz

Zakuhajte vodu i pofurite kukuruzni griz da dobijete teksturu mokrog pijeska i pustite da odstoji preko noći.


2 Pripremite kvasac - drugi dan

Kvasac umrvite u mlijeku, dodajte žlicu brašna i žlicu šećera od ukupne količine. Ostavite sa strane da kvasac počne raditi.


3 Napravite smjesu

Razradite pofureni kukuruzni griz pa dodajte brašno i dobro promiješajte. Naribajte koricu limuna, dodajte jaja, šećer i sol pa dobro izmiješajte. Dodajte uzašli kvas, dodajte grožđice, namočene smokve sa svom tekućinom i 40 g maslinovog ulja. Sve izmiješajte i sipajte u pripremljeni protvan. Pokrijte i pustite da se diže oko 1 sat. Smjesa mora duplo narasti.


4 Ispecite

Pećnicu zagrijte na 180 C i pecite oko 40 minuta.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.