Sipana pita s jabukama i makom

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
Sipana pita s  jabukama i makom
Najdraža mi je sipana pita s jabukama, ali ova s dodatkom maka dobije novu dimenziju, nešto što morate probati. https://www.youtube.com/watch?v=1DpZxSQ9U88

Sastojci

Broj porcija
21
SUHA SMJESA - DRY MIXTURE
- 300g glatkog brašna - flour
- 300g griza - semolina
- 150g šećera - sugar
- 1 prašak za pecivo - baking powder
SUHA SMJESA - DRY MIXTURE
- 300g glatkog brašna - flour
- 300g griza - semolina
- 150g šećera - sugar
- 1 prašak za pecivo - baking powder
Pomiješati brašno, prašak za pecivo, šećer i griz.
Smjesu podijeliti na tri jednaka dijela.
SMJESA S MAKOM - POPPYSEED FILLING
- 200g mljevenog maka - poppyseed
- 100g šećera - sugar
- 1 vanilin šećer - vanilla sugar
- 50g maslaca - butter
- 300ml mlijeka - milk
SMJESA S JABUKAMA - APPLE FILLING
- 750g naribanih jabuka - grated apples
- 150g šećera - sugar
- 3 žlice ruma - rum
- 1 žličica cimeta - cinnamon
DODATNO: 150g maslaca - butter

Priprema

SUHA SMJESA - DRY MIXTURE
Pomiješati brašno, prašak za pecivo, šećer i griz.
Smjesu podijeliti na tri jednaka dijela.
SUHA SMJESA - DRY MIXTURE
- 300g glatkog brašna - flour
- 300g griza - semolina
- 150g šećera - sugar
- 1 prašak za pecivo - baking powder
Pomiješati brašno, prašak za pecivo, šećer i griz.
Smjesu podijeliti na tri jednaka dijela.
SMJESA S MAKOM - POPPYSEED FILLING
U posudi pomiješati mak, šećer i maslac i preliti kipućim mlijekom.
Dobro promiješati i ostaviti da se hladi.
Smjesu podijeliti na dva dijela.
SMJESA S JABUKAMA - APPLE FILLING
Jabuke očistit i naribati tako da ih bude 750 grama.
U jabuke dodati šećer, rum i žličicu cimeta te dobro promiješati.
Pleh veličine 30 puta 20 centimetara premazati maslacem i dodati trećinu suhe mješavine.
Na suhu mješavinu dodajte polovicu smjese s jabukama i na jabuke dodajte polovinu smjese s makom.
Ponovite postupak: suha smjesa, smjesa s jabukama i smjesa s makom.
Kolač završite sa zadnjom trećinom suhe smjese te tanko narežite 150 grama maslaca.
Pecite na 160 stupnjeva oko sat vremena.
https://www.youtube.com/watch?v=1DpZxSQ9U88
Kolač mora dobiti lijepu zlatnu boju.
Ostavite da se potpuno ohladi.
Po želji posuti šećerom u prahu ili poslužiti uz omiljeni sladoled.
....i malo Tonke
....i malo Tonke
Glazbenica čija je najveća strast kuhanje. :)