Sipana pita s jabukama i makom

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Sipana pita s  jabukama i makom by youtube
Sipana pita s  jabukama i makom by Antonia Jagodić Antonia Jagodić

Najdraža mi je sipana pita s jabukama, ali ova s dodatkom maka dobije novu dimenziju, nešto što morate probati.

Sastojci

Broj porcija
21

Suha smjesa

300 gglatkog brašna
300 ggriza
150 gšećera
1 vrećicapraška za pecivo

Smjesa s makom

200 gmljevenog maka
100 gšećera
1 vrećicavanilin šećera
50 gmaslaca
300 mlmlijeka

Smjesa s jabukama

750 gnaribanih jabuka
150 gšećera
3 žliceruma

Priprema

1 Pripremite suhu smjesu

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i griz. Smjesu podijelite na tri jednaka dijela.


2 Pripremite smjesu s makom

U posudi pomiješajte mak, šećer i maslac i prelijte kipućim mlijekom. Dobro promiješajte i ostavite da se hladi. Smjesu podijelite na dva dijela.


3 Pripremite smjesu s jabukama

Jabuke očistite i naribajte tako da ih bude 750 grama. U jabuke dodajte šećer, rum i žličicu cimeta te dobro promiješajte.


4 Složite pitu

Pleh veličine 30x20 centimetara premažite maslacem i dodajte trećinu suhe mješavine. Na suhu mješavinu dodajte polovicu smjese s jabukama i na jabuke dodajte polovinu smjese s makom.


Ponovite postupak: suha smjesa, smjesa s jabukama i smjesa s makom. Kolač završite sa zadnjom trećinom suhe smjese te tanko narežite 150 grama maslaca.


5 Ispecite pitu

Pecite na 160 stupnjeva oko sat vremena. Kolač mora dobiti lijepu zlatnu boju. Ostavite da se potpuno ohladi. Po želji pospite šećerom u prahu ili poslužite uz omiljeni sladoled.


....i malo Tonke
....i malo Tonke
Glazbenica čija je najveća strast kuhanje. :)