American donuts iz serije Gilmoreice

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
American donuts iz serije Gilmoreice

Sastojci

Broj porcija
15

Tijesto

3/4 šalice punomasnog mlijeka
3 žlicemaslaca
4 šaliceglatkog brašna
1/3 šalice šećera
1/2 žličice soli
2 žličicesuhog kvasca
2jaja
1/2 žličice ekstrakta vanilije
Ulje za prženje

Glazura od vanilije

6 žlicamaslaca
2 šalicešećera u prahu
1 žličicaekstrakta vanilije
1 žlica + 2 žličicetople vode

Čokoladna glazura

1 žlicamaslaca
1 šalicašećera u prahu
1/4 šalice tamnog kakaaa
tople vode

Posip

1/4 šalice šećera
1/2 žlice cimeta

Priprema

1 Pripremite tijesto

U malom loncu na srednje jakoj vatri pomiješajte mlijeko i maslac i zagrijavajte uz miješanje dok se maslac ne rastopi, a smjesa ne bude topla, ali ne proključala. Skinite sa vatre.


Miksajte 2.5 šalice brašna, šećer, sol i kvasac. Uključite na nisku brzinu i dodajte toplu mliječnu smjesu. Pojačajte na srednju brzinu i miješajte dok ne postane ujednačeno. Dodajte jaja i vaniliju, pa nastavite miješati dok se sve ne sjedini. Dodajte preostalih 3/4 šalice brapna i nastavite miješati dok ne postane glatko i elastično, oko 1 minutu. Tijesto će biti ljepljivo.


2 Oblikujte krafne

Obložite lim za pečenje papirom za pečenje i premažite ga uljem. Pobrašnite radnu površinu i razvucite tijesto na debljinu 1,5 cm. Okruglim kalupom (oko 7.5 cm) vadite krafne i prebacujte ih na nauljeni lim. Pokrijte ih čistom krpom i ostavite da narastu dok ne postanu mekane i prozračne, oko 30 minuta.


3 Pržite krafne

U dubljoj tavi zagrijte ulje na 180 stupnjeva i pažljivo spuštajte 2 do 5 krafni u ulje i pržite dok ne postanu zlatno-smeđe boje, oko 1 minutu po strani. Vadite ih na papirnate ubruse i pustite da se ulje upije. Prije nego što krenete pržiti iduću turu, pričekajte da se ulje ponovno zagrije na 180 stupnjeva.


4 Pripremite glazuru od vanilije

U maloj posudi umutite maslac, šećer u prahu i vaniliju. Dodajte 1-2 žličice vode po potrebi, kako bi dobili tanku, tekuću glazuru. Koristite je odmah.


5 Pripremite čokoladnu glazuru

U posudi pjenjačom umiješajte kakao i toplu vodu. Dodajte otopljeni maslac i šećer u prahu, pa miješajte dok se sve ne sjedini. Ako je glazura prečvrsta, dodajte malo tople vode. Po želji umačite krafne u glazuru i ostavite ih da se hlade na rešetki.


6 Dovršite ostatak krafni

Ostatak krafni umačite u glazuru od vanilije i ostavite da se višak ocijedi. Poredajte ih na rešetku i ostavite da se glazura stegne, oko 30 minuta. Za krafne sa cimetom, umačite prazne krafne u mješavinu cimeta i šećera, ili one s glazurom od vanilije.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.