Banana bread s čokoladom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Banana bread s čokoladom
Banana bread s čokoladom
Ovo je recept preuzet s Bon Apetita, dodao sam neke svoje preinake, ali ništa dramatično tako da slobodno pratite originalni recept na njihovim stranicama ili YouTube kanalu. Taj recept je meni daleko najbolji, sladak, sočan i s intenzivnim okusom banane. Ako volite dodajte sitno nasjeckane orahe, možete i bez čokolade ako vam ne paše, ali mislim da tamna čokolada daje posebno dobar kontrast slatkom kolaču. Možete i dodati ekstrakt vanilije ili dio šećera zamijeniti vanili šećerom. Jedini manje tipičan sastojak je melasa, može se kupiti u Tvornici Zdrave Hrane i vjerojatno na još par mjesta. Ako je nemate, može se zamijeniti šećer i melasa s 200g smeđeg šećera, kao što je u originalnom receptu. Možete i u potpunosti izostaviti melasu, ali bit će manje sočan kolač. Moja preporuka bi bila da nabavite pakiranje jer traje jako dugo i iskoristiva je gdje god recept zatraži smeđi šećer, a zauzima puno manje prostora u kuhinji. Tamnu čokoladu možete zamijeniti s mliječnom ili kombinacijom mliječne i tamne, ali u tom slučaju smanjite malo količinu šećera. Ovo je idealna upotreba za banane koje su počele crniti, takve banane su najslađe i odlično pašu u kolaču. Ja volim pojedine banane koje počnu crniti staviti u frizer i napraviti ovaj recept kad ih se nakupi 5 u frizeru. Treba ih onda odmrznuti par sati i ocijediti vodu koja se nakupi kod smrzavanja.

Sastojci

Broj porcija
12
190 gglatkog brašna
½ žličicesoli
1 žličicasode bikarbone
60 gmaslaca, sobne temperature, plus malo za premazati posudu za pečenje
180 gšećera
25 gmelase
2jaja, sobne temperature
1 žlica + 1½ žličicekiselog vrhnja, grčkog jogurta, mascarpone sira ili milirama, što god imate pri ruci
5banana, ako su jako velike, što su starije i crnije to bolje
100 gtamne čokolade

Priprema

1 Pomiješajte suhe sastojke

Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol u zasebnoj posudi. Stavite papir za pečenje u posudu za pečenje, idealno kalup za kruh. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.


2 Pripremite banane i ostatak smjese

Banane izgnječite vilicom u zasebnoj posudi ili tanjuru. U drugoj posudi tucite šećer, melasu i putar dok nisu kremasti. Dodajte jaja, pa kiselo vrhnje


3 Spojite sve sastojke

Dodaje sadržaj posude s brašnom i lagano pomiješajte dok se brašno više ne vidi. Dodajte banane pa čokoladu i lagano pomiješajte.


3 Pecite

Prebacite u posudu za pečenje, stavite u sredinu pećnice i pecite 55-60min, dok vrh nije smeđ, a čačkalica koju stavite u kolač ne izađe van skoro u potpunosti čista.


Ostavite sat vremena u posudi, nakon toga izvadite i pričekajte još pola sata prije rezanja