Hamenturnjak na novo

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Hamenturnjak na novo by Slatka kuharica Slatka kuharica

Sastojci

Broj porcija
12

Biskvitići

110 gkukuruznog brašna
8 gpraška za pecivo
2jaja
200 gkiselog vrhnja
50 gmaslinovog ulja
45 gšećera
Fino ribana korica jednog limuna

Gel od grožđica

150 ggrožđica
150 gprošeka
150 gsoka od grožđa

Žele

200 gpirea od grožđica i prošeka
100 gsoka od grožđa
3 gagara
2lista želatine

Dekoracija u obliku listića

50 gšećera u prahu
50 gpirovog brašna
50 gotopljenog maslaca
1bjelanjak

Priprema

1 Napravite biskvitiće

Pripremite kalupe - tanko ih premažite uljem ili pošpricajte sprejem za mašćenje. Pećnicu stavite zagiravati na 180°C.


Odvojite jaja. U žumanjke stavite ulje, kiselo vrhnje i limunovu koricu pa promiješajte da se smjesa jednolično poveže. U brašno dodajte prašak za pecivo pa promiješajte.


Bjelanjke i šećer izmiksajte u snijeg. Povežite snijeg i žumanjke pa dodajte kukuruz. Miješajte lagano da se smjesa poveže pa pomoću dresir vrećice špricajte u kalupe. Na svaki biskvitić stavite par grožđica iz prošeka.


Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 10 minuta - ovisno o kalupu biskviti su brzo gotovi.


2 Pripremite gel od grožđica

Sve pomiješajte i ostavite preko noći. Drugi dan izblendajte smjesu u blender pa propasirajte na fino sito.


3 Pripremite žele

Pire, sok od jabuka i agar promiješajte. Želatinu namočite u hladnu vodu. Prokuhajte kratko pire od grožđica, maknite s vatre pa dodajte ocijeđenu želatinu. Promiješajte pa smjesu spremite u hladnjak da se ohladi. Stisnutu smjesu izblendajte u glatki žele.


4 Pripremite dekoraciju

Sve sastojke pomiješajte pjenjačom u glatku smjesu pa spremite u hladnjak da se malo stisne.


Smjesu nanesite u kalupe pa pecite na 180°C 4-5 minuta dok ne počne dobivati boju po rubovima. Još vruće izvadite iz kalupa, poravnajte I pustite da se ohladi.


5 Složite biskvitiće

Gel stavite u vrećicu, istisnite po biskvitićima i na vrh stavite dekoraciju.