Umiješajte brašno, šećer, sol, cimet i maslac. Miksajte, pa postepeno dodajte vodu. Miksajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu, pa ga lagano umijesite rukama i podijelite na jedan veći dio (za donje tijesto), i jedan manji (za gornje tijesto) i oblikujte ih u dva diska. Umotajte u foliju pa stavite u hladnjak na 30 minuta.
Veće tijesto razvaljajte na veličinu malo veću od okruglog kalupa (22-26 cm), pa ga stavite u namašćen kalup. Pritisnite rubove i oblikujte ih po želji. Manje tijesto razvaljajte kada završite s nadjevom.
Jabuke ogulite, izvadite im sredinu i narežite na kockice. Stavite šećer, gustin, vaniliju i limun, dobro promiješajte i obradite na tavi s malo maslaca. Miješajte jabuke dok ispuštaju sok, a gotove su kad omekšaju i kad se sok počne karamelizirati.
Nadjev prohladite pa ga prebacite u kalup s tijestom. Razvaljajte gornje tijesto, pa njime poklopite pitu. Gornje tijesto možete izrezati u trakice, pa ga složiti rešetkasto.
Podvucite mu rubove pod donje tijesto, pritisnite i oblikujte. Zarežite 4 crtice na piti, premažite ju bjelanjkom i posujte prstohvatom šećera.
Pitu pecite na 180 stupnjeva oko sat vremena. Kad tijesto postane zlatne boje, a nadjev krene krčkati kroz zarezane crtice, pita je gotova.