Britanski kolač s voćem

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Britanski kolač s voćem by Shutterstock Shutterstock

Recept za klasičan, tradicionalni britanski specijalitet kojemu dodaci mogu varirati, a osnova je sočan biskvit i suho voće po izboru, koje u kombinaciji s brašnom čuva svježinu kolača, odnosno, čini ga dugotrajnim. Tradicionalno se poslužuje uz čaj, a često se može pronaći i na blagdanskim stolovima. Inače je ovo omiljeni kolač engleskog kralja Charlesa, koji ga voli zbog kandiranog voća, ali i zbog njegove dugotrajnosti - ako se pravilno čuva, ostaje svjež tjednima.

Sastojci

Broj porcija
8

Biskvit

200 ggrožđica
100 gsuhih marelica
1naranča, sok i korica
1limun, sok i korica
200 gmaslaca
200 gsmeđeg šećera
3jaja
200 gglatkog brašna
1 žličicapraška za pecivo
70 gmljevenih ili sitno narezanih badema
2 žličicezačina (cimet, muškatni oraščić i đumbir)
100 gkandiranih višanja
50 gkandirane narančine i limunove korice
1 prstohvatsoli

Dekoracija

kandirano voće
šećer u prahu
fondan s marcipanom
Napomena: Sastojci za dekoraciju su prema izboru, kolač možete premazati džemom od marelica, pripremiti glazuru od šećera u prahu i vode, posuti kandiranim voćem ili po površini možete razvući fondan s marcipanom, što se često priprema za blagdane.

Priprema

1 Pripremite voće

Grožđice i sušene marelice stavite u posudu pa prelijte narančinim i limunovim sokom, umiješajte i ribane korice i ostavite da natapaju dva sata ili idealno, preko noći. 


2 Pripremite biskvit

Pomiješajte maslac, šećer, jaja, brašno, prašak za pecivo, mljevene bademe i začine, dodajte prstohvat soli i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.


Dodajte voće koje i sok citrusa u kojemu se natapalo, te kandirane višnje i korice citrusa i sve umiješajte špatulom.


3 Pecite

Pripremite lim za pečenje kruha ili štruce (duguljast, pravokutan i dublji), obložite papirom za pečenje i u njega ravnomjerno izlijte smjesu.


Pecite na 1 sat i 30 minuta na 160°C. Provjerite kolač zadnjih 15 minuta pečenja, a kada površina počne tamniti, prekrijte aluminijskom folijom.


4 Dekorirajte

Kolač ostavite da se ohladi, a onda ga možete dekorirati tako da ga premažete džemom od marelice i posujete sitnim, sušenim ili kandiranim voćem, a možete i pripremiti glazuru od šećera u prahu i vode pa ju preliti preko kolača.


Ako kolač pripremate za neku svečaniju priliku, možete ga prekriti fondanom ili marcipanom i oblikovati tako da prekrije cijelu površinu i izrezati razne oblike po površini, ili pripremiti glazuru od šećera u prahu i preliti ju po površini kolača.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.