Odvojite žumanjke od bjelanjaka u dvije zasebne posude. Umutite žumanjke sa šećerom i miksajte oko 8 minuta, dok se šećer ne rastopi.
U smjesu dodajte mascarpone, 60 grama mljevenih pistacija i 150 grama kreme od pistacija i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Stavite smjesu u posudu i stavite u hladnjak.
Umutite bjelanjke dok ne postanu pjenasti. Pažljivo umiješajte bjelanjke u kremu s pomoću kuhače.
Pomiješajte mlijeko s 50 g kreme od pistacija i 3 kapi ekstrakta od vanilije. Zagrijte u loncu, a kada se zagrije, u tu smjesu umočite jednu po jednu piškotu.
Velikom žlicom nanesite tanak sloj mascarpone smjese u posudu u kojoj ćete slagati kolač. Na to stavite prvi sloj piškota, zatim još jedan sloj mascarponea pa još jedan sloj piškota. Završite s posljednjim slojem kreme.
Stavite posudu u zamrzivač na 30 minuta. Ako ćete desert poslužiti kasnije, stavite ga u hladnjak na 4 sata, a može stajati i preko noći. Narežite i ukrasite mljevenim pistacijama.