Marelice

Marelica je ljetno voće koje podsjeća na malu breskvu. Konzumiraju se sirove, ali i u slasticama ili kao sok i džem.

Marelice
Recepti
Marmelada od marelica (bez želina)
(12)
2h

Iako neki vole da bude želitanoznija, nama je draža ova starinska, skroz obična verzija domaće marmelade od marelica.

Kivi s đumbirom, sušenim marelicama i agava sirupom
(5)
5min

Verzija voćne salate od kivija začinjene s đumbirom, sušenim marelicama i sirupom od agave koja je najbolja dobro ohlađena.

Domaća marmelada od marelica
(6)
45min

Marmelada od marelica je klasik koji nas sve vraća u djetinjstvo. Od ovoga recepta dobit ćete oko 750 ml marmelade.

Biskvitna rolada s pekmezom od marelica
(8)
25min

Kolač koje su pekle sve mame i bake. Držao se zamotan u kuhinjsku krpu, namazan domaćim pekmezom ili čokoladom.

Kompot od marelica
(6)
40min

Za razliku od većina ostalog voća, za kompot od marelica treba odabrati ne previše zrele plodove kako se marelice ne bi raspale.

Integralni pirov kruh s medom, marelicama i pistaciem
(8)
50min

Mekani kruh koji je jednako dobar i sa slanim i sa slatkim namazima!

Lisnata puding-torta s marelicama
1h 30min

Kolač s marelicama iz kompota, podloga je gotovo lisnato tijesto tako da oko toga nemate puno posla.

Jaje na oko u čaši
(7)
20min

Za sve nas koji ne palimo pećnicu po ovoj vrućini jedan brzi receptić. Ovo je krema koju koristim u kolaču jaje na oko. Zašto ne napraviti samo kremu?

Tart od marelica s kremom od badema
1h 30min

Kiselkasto slatkog okusa, prekrasan!

Chia pudding s bobičastim voćem, breskvama i bademima
5min

Biologinja i gastro blogerica Luna Džidić s nama je podijelila ovaj jednostavan, ljetni desert koji, prema njenoj preporuci može funkcionirati i kao doručak ili međuobrok.

Pita od marelica i kokosa
40min

Evo jedna fina pita da iskoristimo marelice dok ih jos ima.

Britanski kolač s voćem
2h 45min

Recept za klasičan, tradicionalni britanski specijalitet kojemu dodaci mogu varirati, a osnova je sočan biskvit i suho voće po izboru, koje u kombinaciji s brašnom čuva svježinu kolača, odnosno, čini ga dugotrajnim. Tradicionalno se poslužuje uz čaj, a često se može pronaći i na blagdanskim stolovima. Inače je ovo omiljeni kolač engleskog kralja Charlesa, koji ga voli zbog kandiranog voća, ali i zbog njegove dugotrajnosti - ako se pravilno čuva, ostaje svjež tjednima.

Pekmez od marelica
1h 10min

Domaći recept, odličan za upotrijebiti u kolačima i palačinkama.

Torta od indijskih oraščića i marelica
20min

Ljetna i osvježavajuća bezglutenska torta od marelica i indijskih oraščića.

Kolač s marelicama, smeđim šećerom i bademom
1h 5min

Recept za brz, jednostavan i lagan ljetni biskvit s marelicama.

Tart od marelica
45min

Fini tart od prhkog tijesta i marelica.

Buhtlice s pekmezom
2h 35min

Jednostavni sastojci i samo 2 sata čekanja za ovu divotu.

Cheesecake s marelicama
55min

Osvježavajući desert s marelicama.

Kolač s bananama
1h 20min

Nakon hita za hitom, donosimo vam još jedan traženi recept iz Facebook grupe Index Recepti: Što ste danas kuhali? autorice Slave Hodak.

Index kuhinja

Kuhari ovo znaju, a vi možda ne: Evo kako pravilno otopiti čokoladu kod kuće

Kuhari ovo znaju, a vi možda ne: Evo kako pravilno otopiti čokoladu kod kuće

TOPLJENJE čokolade čini se jednostavnim zadatkom - samo je ubacimo u lonac, zagrijemo i pričekamo da se pretvori u glatku smjesu. No, tko god se okušao u ovom procesu zna da stvari često krenu po zlu.
Batak i zabatak su jeftini, a najbolji dijelovi piletine. Od njih radimo ova jela

Batak i zabatak su jeftini, a najbolji dijelovi piletine. Od njih radimo ova jela

PILEĆI batak i zabatak, koji zajedno čine donji i gornji dio pileće noge, predstavljaju jedan od najsočnijih i najukusnijih dijelova piletine. Riječ je o tamnijem mesu koje sadrži više masnoće od pilećih prsa, što mu daje puniji okus i čini ga otpornijim na isušivanje tijekom kuhanja.
Greške koje kvare domaću juhu – i kako je učiniti puno ukusnijom

Greške koje kvare domaću juhu – i kako je učiniti puno ukusnijom

NAIZGLED jednostavno jelo u koje se stavljaju voda, povrće, meso i začini u stvarnosti je prava mala kulinarska umjetnost.