Marelica je ljetno voće koje podsjeća na malu breskvu. Konzumiraju se sirove, ali i u slasticama ili kao sok i džem.
Iako neki vole da bude želitanoznija, nama je draža ova starinska, skroz obična verzija domaće marmelade od marelica.
Verzija voćne salate od kivija začinjene s đumbirom, sušenim marelicama i sirupom od agave koja je najbolja dobro ohlađena.
Marmelada od marelica je klasik koji nas sve vraća u djetinjstvo. Od ovoga recepta dobit ćete oko 750 ml marmelade.
Kolač koje su pekle sve mame i bake. Držao se zamotan u kuhinjsku krpu, namazan domaćim pekmezom ili čokoladom.
Za razliku od većina ostalog voća, za kompot od marelica treba odabrati ne previše zrele plodove kako se marelice ne bi raspale.
Mekani kruh koji je jednako dobar i sa slanim i sa slatkim namazima!
Kolač s marelicama iz kompota, podloga je gotovo lisnato tijesto tako da oko toga nemate puno posla.
Za sve nas koji ne palimo pećnicu po ovoj vrućini jedan brzi receptić. Ovo je krema koju koristim u kolaču jaje na oko. Zašto ne napraviti samo kremu?
Biologinja i gastro blogerica Luna Džidić s nama je podijelila ovaj jednostavan, ljetni desert koji, prema njenoj preporuci može funkcionirati i kao doručak ili međuobrok.
Jednostavni sastojci i samo 2 sata čekanja za ovu divotu.
Nakon hita za hitom, donosimo vam još jedan traženi recept iz Facebook grupe Index Recepti: Što ste danas kuhali? autorice Slave Hodak.
Domaći recept, odličan za upotrijebiti u kolačima i palačinkama.
Ljetna i osvježavajuća bezglutenska torta od marelica i indijskih oraščića.
Recept za brz, jednostavan i lagan ljetni biskvit s marelicama.
Recept za klasičan, tradicionalni britanski specijalitet kojemu dodaci mogu varirati, a osnova je sočan biskvit i suho voće po izboru, koje u kombinaciji s brašnom čuva svježinu kolača, odnosno, čini ga dugotrajnim. Tradicionalno se poslužuje uz čaj, a često se može pronaći i na blagdanskim stolovima. Inače je ovo omiljeni kolač engleskog kralja Charlesa, koji ga voli zbog kandiranog voća, ali i zbog njegove dugotrajnosti - ako se pravilno čuva, ostaje svjež tjednima.