Tart od marelica

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
45min
KompliciranostTežina
Cijena
Tart od marelica
Tart od marelica
Tart od marelica

Fini tart od prhkog tijesta i marelica.

Sastojci

Broj porcija
10

Tijesto

190 gsvinjske masti
2jaja
380 gglatkog brašna
1prašak za pecivo
110 gšećera
2 žlicemlijeka

Nadjev

10marelica (3 za dekoraciju)
2 žlicegriza
3 žlicepekmeza od marelica
2vanilin šećera
4 žlicemlijeka
malo naribane limunove korice
1 žlicalikera Amaretta
1 šakablanširanih badema narezanih na listiće

Priprema

1 Napravite nadjev

Na male kriške narežite 7 marelica, stavite ih u posudu i kuhajte sa svim sastojcima za nadjev 5-10 minuta, dok se sve malo ne zgusne. Zatim ostavite sa strane da se hladi.


2 Napravite tijesto

Sada rukama umijesite sve sastojke za prhko tijesto i mijesite dok ne dobijete podatno, glatko tijesto. Ako treba, dodajte još mlijeka ili brašna. Tijesto prebacite u vrećicu za zamrzavanje i stavite u hladnjak na jedan sat.


3 Stavite u kalup i ispecite

Namastite i pobrašnite kalup. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i prebacite u kalup te prstima i dlanovima ravnomjerno oblikujte tijesto u kalupu.


Preko tijesta stavite nadjev, na nadjev rasporedite sjeckane bademe, a uz rub u krug posložite one 3 narezane marelice kao dekoraciju. Kolač pecite na 175 stupnjeva 20-25 minuta.

Jelena Raspor