Domaći pekmez od marelica

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Domaći pekmez od marelica by Pixabay Pixabay

Napravite domaći pekmez od marelica po provjerenom receptu - iskoristite ga za pripremu kolača ili kao namaz za kruh ili palačinke.

Sastojci

Broj porcija
4
450 gšećera
1štapić vanilije
1limun (samo sok)

Priprema

1 Pripremite marelice

Marelice operite, obrišite ih pa im izvadite koštice te ih narežite na komadiće i stavite u lonac.


2 Dodajte druge sastojke

Dodajte šećer i štapić vanilije zajedno sa sjemenkama vanilije (štapić nožem presijecite po dužini pa ga stavite da se kuha s pekmezom 20-ak minuta, nakon toga ga izvadite).


3 Dodajte limunov sok

Po potrebi dodajte i sok jednog limuna - probajte marelice, a ako su preslatke i nedostaje im kiselosti, dodajte limunov sok.


4 Kuhajte

Kuhajte oko 40 minuta i po želji usitnite štapnim mikserom.


5 Sterilizirajte staklenke

Dok se pekmez kuha, sterilizirajte staklenke i poklopce. Staklenke operite deterdžentom i vodom, obrišite ih, pa ih stavite na pleh u pećnicu na 150 stupnjeva, oko 15 minuta.


6 Napunite staklenke

Vruće staklenke napunite gotovim vrućim pekmezom. Poklopite ih i vratite u ugašenu vruću pećnicu i pustite da se sasvim ohlade u pećnici.

_lada_f
Ljubiteljica slatkog