Biskvitna rolada s pekmezom od marelica

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
25min
KompliciranostTežina
Cijena
Biskvitna rolada s pekmezom od marelica by Shutterstock Shutterstock
Biskvitna rolada s pekmezom od marelica by Shutterstock Shutterstock

Kolač koje su pekle sve mame i bake. Držao se zamotan u kuhinjsku krpu, namazan domaćim pekmezom ili čokoladom.

Sastojci

Broj porcija
10
120 gšećera
120 gglatkog brašna
6jaja
naribana korica limuna
1 prstohvatsoli

Priprema

1Odvojite bjelanjke od žumanjaka

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke i prstohvat soli miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. Dodajte pola količine šećera i miksajte dok ne dobijete sjajnu smjesu.


2Miksajte žumanjke i šećer, dodajte brašno

Žumanjke i šećer miksajte dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. Dodajte prosijano brašno i naribanu koricu limuna, sjedinite sve sastojke.


3Dodajte snijeg od bjelanjaka

Na kraju u smjesu žutanjaka, lagano špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka.


4Stavite peći

Lim za pečenje dimenzija 20x40 cm obložite papirom za pečenje te u njega izlijte pripremljenu biskvitnu smjesu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 7-10 minuta.


5Pripremite pekmez

Pekmez od marelica rastopite na laganoj vatri zajedno sa malo vode ili nekog alkohola po izboru.


6Premažite pečeni biskvit

Pečeni biskvit odmah izvadite iz pećnice i pažljivo ga preokrenite na papir za pečenje ili kuhinjsku krpu.


Pažljivo odstranite papir s poleđine biskvita te ga premažite pekmezom od marelica.


7Zarolajte biskvit

Zarolajte biskvit po dužoj strani uz pomoć papira za pečenje, oprezno, ali čvrsto. Neka vam spoj rolade bude na donjoj strani. Omotajte je papirom za pečenje i ostavite da se ohladi.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.