Pekmez od marelica

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Pekmez od marelica
Domaći recept, odličan za upotrijebiti u kolačima i palačinkama.

Sastojci

Broj porcija
5
2 kgmarelica
400 gbijelog šećera
1štapić vanilije

Priprema

Priprema

1 Pripremite marelice

Marelice operite, obrišite, izvadite koštice, te ih narežite na komadiće i stavite u lonac. Dodajte im šećer i štapić vanilije. Štapić presijecite na pola, izvadite iz njega sjemenke i stavite u pekmez zajedno sa štapićem. Štapić izvadite nakon 20 minuta. Ukoliko marelice nisu dovoljno kisele, dodajte im limunov sok.


2 Kuhajte

Kuhajte oko 40 minuta na umjerenoj vatri uz stalno miješanje.


3 Sterilizirajte staklenke

Dok se pekmez kuha sterilizirajte staklenke i poklopce - izvadite im gumicu ako su u poklopcu. Operite ih deterdžentom i vodom, obrišite i staviti na pleh u pećnicu na 150°C, 15-ak minuta.


4 Staklenke napunite pekmezom

Vruće staklenke držite čistom krpom i napunite ih gotovim pekmezom.

Staklenke poklopite i vratite u ugašenu pećnicu dok se ne ohlade - idealno preko noći.

Čuvanje pekmeza

Napunjene i zatvorene staklenke od kvarenja štiti vakuum, ali jednom kada staklenku otvorite, držite je u hladnjaku.

Birilica
Ljubiteljice slatkog
Dvije sestre, ljubiteljice slatkog