Marmelada od marelica (bez želina)

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Marmelada od marelica (bez želina) by Shutterstock Shutterstock

Iako neki vole da bude želitanoznija, nama je draža ova starinska, skroz obična verzija domaće marmelade od marelica.

Sastojci

Broj porcija
30
3 kgmarelica
1,5 kgšećera

Priprema

1 Skuhajte marmeladu

Marelice prepolovite, maknite koštice. Stavite ih u jedan veliki lonac i dodajte šećer.


Stavite na laganu vatru i primijetit ćete kako se šećer rastapa, a marelice puštaju sok.


Uskoro će početi biti sve mekše, a cijela smjesa poprimit će zlatno-narančastu boju.


Ako želite malo svjetliju smjesu, možete dodati svježe iscijeđen limunov sok, ali mi radije koristimo samo marelice i šećer, a kako vidite - cijeli proces smo maksimalno pojednostavnili tako da ovo mogu napraviti i oni kojima izrada zimnice nije najdraža stvar na svijetu.


Kuhajte oko sat vremena do dva sata, ovisno koliko rijetku ili gustu marmeladu želite te koju ste početnu količinu voća koristili.


2 Usitnite štapnim mikserom - ako želite

Kad je gotovo, usitnite sve štapnim mikserom i pazite da se ne opečete dok to radite. Sada marmaledu možete još vratiti na vatru da je još malo zagustite, ali imajte na umu da, kad je propasirana, puno burnije reagira, odnosno stvara mjehure koji "pucaju", kao kad kuhate puding, pa na ruke stavite rukavice da vas kipuća marmelada ne poprska po prstima.


3 Preselite u staklenke

Prelijte marmeladu u čiste staklenke. Mi ih uvijek, već dobro oprane, večer prije korištenja osvježimo u perilici za suđe, pa osušimo i tako su zaista čiste kao suza.


Kad stavljate marmeladu u staklenke, budite pažljivi i ne žurite jer vruća marmelada po prstima jako peče. Sigurno znate vi koji ste to već probali. I nama se dogodilo, i ponosno smo pokazivali plikove po rukama ostatak ljeta.


Svaku staklenku odmah zaklopite, i to novim poklopcem. Koristiti stare nije preporučljivo jer su oštećeni i cijela tura zimnice vam se zbog toga može pokvariti. Zato: korištene staklenke - da, samo ih treba dobro oprati, korišteni poklopci - ne. Novi nisu strašno skupi, a bit ćete sigurni u to da je sa zimnicom sve ok.


4 Stavite u pećnicu da se zatvore i spremne su za zimu

Sad kad ste ih zaklopili i zatvorili, stavite u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva i ugašenu, da se staklenke preko noći ohlade zajedno s pećnicom.


Druga opcija je da stavite staklenke u lonac napunjen vodom pa zakuhate, odmah ugasite i isto ostavite da se staklenke ohlade zajedno s vodom. Tako će nastati vakuum u staklenkama i spremne su za stajanje do zime.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.