Švicarski Wähe sa šljivama

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Švicarski Wähe sa šljivama by Shutterstock Shutterstock

Wähe ili Zwetschgenwähe kolač je porijeklom iz Švicarske, a recept za njega postoji više od 400 godina. Radi se zapravo o tartu koji se tradicionalno pripremao od šljiva, a prema pričama, njime se slavio dolazak jeseni. Pripremao se kasno ljeti i od marelica i jabuka, a pripremale su se i slane verzije od slanine i luka, prelivene vrhnjem i jajima, a poznato je i da su brojne obitelji u Švicarskoj ovo jelo pripremale za ručak ili večeru na posni petak.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

200 gbrašna
80 gmaslaca
1 žličicasoli
130 mlhladne vode
30 gšećera
Napomena: Umjesto šljiva možete koristiti i polovice marelica ili jabuke, a umjesto prhkog tijesta možete pripremiti i sa lisnatim tijestom, samo poredajte polovice voća i prelijte nadjevom.

Nadjev

800 gšljiva
130 mlmlijeka
130 mlslatkog vrhnja
60 gmljevenih oraha
2jaja
3 žlicešećera
1 žličicaekstrakta vanilije
1 žličicacimeta

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Narežite maslac na kockice pa ga dodajte u posudu s brašnu sa soli i šećerom. Razmrvite rukama, pa postepeno dodajte vodu. Mijesite još kratko, ali pazite da se maslac ne istopi, treba ostati u kockicama. Zamijesite tijesto u oblik diska, umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.


2 Pripremite šljive

Šljive operite i prerežite na polovice.


3 Pripremite ostatak nadjeva

Umutite mlijeko, slatko vrhnje, šećer, jaja, cimet i vaniliju.


4 Razvaljajte tijesto

Pripremite lim za pečenje tartova promjera 28 cm, razvaljajte tijesto i prstima ga utapkajte u lim.


5 Stavite sastojke na tijesto

Na tijesto redajte šljive, posujte ih orasima, zatim sve prelijte ostatkom nadjeva koji ste pripremili.


6 Pecite

Pecite 40-50 minuta na 200°C. Servirajte još toplo, a ako servirate ohlađeno, poslužite uz malo tučenog vrhnja ili sladoled od vanilije.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.