Tart s crvenom narančom

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Tart s crvenom narančom
Tart s crvenom narančom
Tart s crvenom narančom
Tart s crvenom narančom
Tart s crvenom narančom

U ovo jesensko i zimsko vrijeme citrusi su nezaobilazni u našoj prehrani u svim oblicima. Preporuka je koristiti ih svježe jer je tada najveća iskoristivost dragocjenog vitamina C, ali možemo si ponekad zamislili da smo taj vrijedni vitamin servirali u poslastici i time usrećiti i svoju dušu.

Sastojci

Broj porcija
6

Podloga

200 gmljevenih keksa po izboru (Grancereale, Digestive, Petit Beurre, Plazma)
¼ žličicesoli
100 grastopljenog maslaca
50 gkokosovih mrvica

Nadjev

4velika žumanjka (L razred)
100 gmaslaca, narezanog na listiće
80 gšećera
80 ggustina
¼ žličicesoli
450 mlvode

Meringa

4velika bjelanjka (L razred)
½ žličiceekstrakta vanilije
1 prstohvatsoli
3 žlicešećera
150 gšećera
2 žlicevode

Priprema

1Pripremite podlogu

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Podmažite uljem kalup promjera 24 cm.


Pomiješajte smrvljene kekse i sol u zdjeli ili multipraktiku. Pulsirajte dok se dobro ne pomiješa.


Prelijte rastopljeni maslac preko mješavine i pulsirajte dok smjesa ne izgleda poput mokrog pijeska.


Prebacite u zdjelu i pomiješajte s kokosovim mrvicama.


Pritisnite na dno i strane podmazanog kalupa.


2Ispecite u pećnici

Podlogu pecite u pećnici oko 5-8 minuta ili dok lagano ne porumeni.


Nakon što kratko odstoji, pečenu koru izvadite ili možete ostaviti u kalupu i potpuno ohladite.


3Pripremite nadjev

Stavite maslac u posudu. Stavite sitno sito preko posude s maslacem i ostavite sa strane (ako vam ne smetaju komadići korice naranče, nije potrebno procijediti smjesu).


U drugoj maloj zdjeli umutite žumanjke.


U srednje velikoj tavi umutite zajedno šećer, gustin i sol zajedno s vodom.


Kuhajte uz stalno miješanje na srednjoj temperaturi dok se smjesa ne zgusne, oko dvije minute.


Uklonite smjesu sa štednjaka i postupno umutite pola smjese u žumanjke te dobro promiješajte.


Sada tu mješavinu sa žumanjcima ulijte natrag u tavu i promiješajte s drugom polovicom smjese.


Dodajte narančinu koricu i sok.


Smanjite toplinu na srednje nisku, kuhajte smjesu, stalno miješajući, dok se mješavina ne zgusne, oko pet minuta.


Odmah prelijte kremu preko pripremljenog sitnog sita u posudu s maslacem.


Promiješajte dok se maslac ne otopi i smjesu kratko ohladite, oko 2 minute.


3Prelijte nadjev preko kore

Ulijte nadjev u pečenu ohlađenu koru i pustite da se kratko ohladi na sobnoj temperaturi.


4Ohladite u hladnjaku

Nakon toga prekrijte plastičnom folijom i dobro ohladite u hladnjaku, oko 8 sati.


5Priprema meringu

U posudi umutite snijeg od bjelanjaka, dodajte ekstrakt vanilije i sol pa mutite na srednjoj brzini dok se ne pojave meki vrhovi, oko 2 minute.


Dok je mikser uključen, postupno dodajte šećer naveden u žlicama.


U međuvremenu, u maloj tavi stavite kuhati šećer naveden u gramima, sok od naranče i vodu, miješajući dok se šećer ne otopi.


Kuhajte, bez miješanja oko 4 minute.


Uklonite sa štednjaka i postupno ulijevajte u snijeg od bjelanjaka.


Povećajte brzinu do najveće i mutite dok smjesa ne bude čvrsta i sjajna.


6Ukrasite tart meringom

Ukrasite ohlađeni tart pripremljenom smjesom i po želji iskoristite kuhinjski plamenik te meringu nježno flambirajte.