Paris Brest

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h
Ukupno vrijemeUkupno
2h 30min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Paris Brest by Shutterstock Shutterstock

Sastojci

Broj porcija
8

Pasta od lješnjaka i badema

180 gšećera
150 glješnjaka
150 gbadema
1 prstohvatsoli

Tijesto

100 mlvode
100 mlmlijeka
100 gmaslaca
1 prstohvatsoli
1 žlicašećera
150 gglatkog brašna
4jaja, manja (200 grama)

Posipanje

šećer u prahu
50 glistića badema

Krema

800 mlmlijeka
4žumanjka
150 gšećera
1 žličicaarome vanilije
120 ggustina
150 gmaslaca
300 gpaste od lješnjaka i badema

Priprema

1Pripremite pastu

Stavite lješnjake i bademe u lim za pečenje i pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 15 minuta uz povremeno miješanje.


Još tople prebacite u čistu kuhinjsku krpu i trljajte kako bi skinuli opnu s lješnjaka.


U lonac s debeljim dnom stavite šećer i zagrijavajte dok se ne otopi.


Kada šećer postigne smeđkastu boju, dodajte prstohvat soli i odmah ubacite pečene lješnjake i bademe. Brzo prebacite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.


Ohlađene karamelizirane lješnjake i bademe stavite u blender i usitnite pastu.


2Pripremite kuhano tijesto

Pripremite lim za pečenje i na papiru za pečenje iscrtajte 4 kruga promjera 12 cm.


U loncu pomiješajte vodu, mlijeko, maslac, sol i šećer. Stavite na štednjak i zagrijavajte dok ne proključa.


Kada proključa, maknite s vatre i postepeno dodajte prosijano brašno, stalno miješajući kako se ne bi stvorile grudice.


Uzmite drvenu kuhaču i dobro promiješajte tijesto dok se ne formira u kuglu.


Vratite posudu na štednjak na najmanju vatru na oko 2 minute dok se ne zapeče na dnu posude.


Ostavite tijesto da se ohladi 15-20 minuta.


Za to vrijeme, razbijte jaja i izmjerite točno 200 grama. Ako su jaja prevelika ili premala, prilagodite količinu dodavanjem ili oduzimanjem žumanjaka ili bjelanjaka kako biste dobili točno 200 grama.


Kada se tijesto ohladilo, postepeno dodajte jaja, stalno miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.


Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje i istisnite na pripremljeni lim za pečenje.


Posipajte šećerom u prahu i listićima badema.


3Pecite u pećnici

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 40-45 minuta.


4Pripremite kremu

Žumanjke pomiješajte sa šećerom, aromom vanilije, malo mlijeka i gustinom.


Ostatak mlijeka zagrijavajte, a zatim dodajte smjesu žumanjka.


Kuhajte dok se ne zgusne.


Dodajte maslac i pastu od lješnjaka i badema te dobro izmiješajte.


5Složite Paris Brest

Tijesto prerežite na pola.


Ohlađenu kremu stavite u vrećicu za ukrašavanje i istisnite na donji dio tijesta.


Pokrijte gornjim dijelom tijesta i posipajte šećerom u prahu. Režite na željene komade.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.