Mađarska pita od jabuka

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Mađarska pita od jabuka by Shutterstock Shutterstock

Mađari imaju svoju pitu od jabuka koja se od one kakvu mi poznajemo razlikuje u par detalja - u njihovoj je količina nadjeva dvostruko veća nego u našoj, a u pitu dodaju i krušne mrvice. Ovako ju oni pripremaju.

Sastojci

Broj porcija
10

Tijesto

750 gglatkog brašna
250 gmaslaca
2jaja

Nadjev

190 gšećera
10jabuka (Granny Smith, Idared, Pink Lady ili Jonagold)
cimet
klinčić
muškatni oraščić

Dodatno

130 gkrušnih mrvica
2žumanjka
šećer u prahu

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Pomiješajte brašno, maslac i dva jaja te od toga zamijesite glatko tijesto i podijelite ga na dva dijela.


Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku između pola sata i sat vremena.


2 Pripremite jabuke

Dok je tijesto u hladnjaku, jabuke ogulite i naribajte ih pa ih ostavite da puste sok.


3 Razvaljajte tijesto

Razvaljajte prvi dio tijesta i stavite ga u lim za pečenje pa ga pospite polovicom krušnih mrvica.


4 Dodajte jabuke

Jabuke ocijedite, dodajte im začine i šećer. Promiješajte nadjev pa ga rasporedite po kori i pospite ga ostatkom krušnih mrvica.


5 Prekrijte drugim dijelom tijesta

Ostatak tijesta razvaljajte i njime prekrijte jabuke te ga lagano izbockajte vilicom.


6 Ispecite

Pitu premažite umućenim žumanjcima i stavite peći na 180 stupnjeva, oko 45 minuta. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.