Crna kraljica

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
50min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Crna kraljica by Bojan Zibar Bojan Zibar

Zagrebačka slastičarnica Orijent u ponudu je ponovno uvela kolače s kestenima, kojih u ponudi ima čak sedam, a s nama su podijelili recept za Crnu kraljicu – tortu od kesten pirea i lješnjaka.

Sastojci

Broj porcija
12

Biskvit

3jaja
80 gšećera
150 gglatkog brašna
10 gkakaa

Čokoladni mousse

350 mlvrhnja za šlag
130 gčokolade za kuhanje
100 gsitno sjeckanih lješnjaka
50 gpaste od lješnjaka

Slani karamel

100 gšećera
100 gmaslaca
1 prstohvatsoli

Glazura

250 mlvrhnja za šlag
250 gtamne čokolade

Dodatno

1 kgkesten pirea začinjenog šećerom i rumom

Priprema

1 Napravite biskvit

Pjenasto umutite jaja sa šećerom, a zatim lagano špatulom umiješajte brašno i kakao. Smjesu izlijte u kalup za torte obložen papirom za pečenje i pecite 20 minuta na 180 stupnjeva.


2 Napravite čokoladni mousse

Zagrijte 150 ml vrhnja za šlag, a kada zavre, prelijte ga preko čokolade i miješajte dok se čokolada ne otopi. Kada se ganache ohladi, u njega umiješajte 200 ml tučenog vrhnja za šlag te lješnjake i pastu od lješnjaka.


3 Napravite slani karamel

Šećer otopite na vatri, dodajte mu maslac i prstohvat soli i dobro promiješajte.


4 Složite tortu

Kada se biskvit ohladi, odrežite vrh te dno biskvita stavite u kalup i na njega stavite kesten pire te ga dobro utisnite i zagladite. Preko kesten pirea premažite slani karamel, a na njega stavite mousse od čokolade.


5 Ohladite

Tortu stavite u hladnjak, a prije posluživanja izvadite ju iz kalupa i prelijte čokoladnom glazurom, koju ste napravili od zagrijanog vrhnja ga šlag i tamne čokolade.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.