Lidijin kolač od sira i maka

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 25min
KompliciranostTežina
Cijena
Lidijin kolač od sira i maka by Lidija Vulić-Ćurić Lidija Vulić-Ćurić
Lidijin kolač od sira i maka by Lidija Vulić-Ćurić Lidija Vulić-Ćurić

Recepti naše čitateljice Lidije Vulić-Ćurić već su vam dobro poznati, a danas vam donosimo njezin recept za kolač od sira i maka. Podijelila ga je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?, a mi ga prenosimo u nastavku.


Sastojci

Broj porcija
10

Tijesto

85 gmaslaca
50 gšećera
0,5jajeta
150 gglatkog brašna
1 prstohvatsoli
1vanilin šećer

Krema

300 gkrem sira
200 gkiselog vrhnja
100 gšećera
1vanilin šećer
0,5 vrećicepudinga od vanilije
1jaje
50 mlvrhnja za šlag

Dodatno

75 gmaka
2 žlicešećera
1vanilin šećer

Priprema

1 Napravite tijesto

Maslac, šećer, brašno, sol i vanilin šećer izradite mikserom da dobijete mrvičasto tijesto. U posebnoj zdjeli umutite jedno jaje pa tijestu dodajte polovicu jajeta i još malo miksajte.


Dio tijesta odvojite, a drugi dio tijesta rukom umijesite. Tijesto utisnite u okrugli kalup (i donji dio kalupa i stranice) pa stavite u hladnjak.


2 Napravite kremu

Sve sastojke za kremu ručno umiješajte pa kremu podijelite na dva dijela.


Pomiješajte mak, šećer, koricu limuna i vanilin šećer pa tu smjesu dodajte drugom dijelu kreme.


3 Složite kolač

Na tijesto stavite kremu od sira, zatim kremu od maka i ponavljajte postupak dok ne potrošite cijelu kremu. Preko kreme na kraju posipajte mrvice koje su vam ostale od tijesta.


4 Ispecite

Kolač pecite na 160 stupnjeva između 45 i 50 minuta. Ugasite pećnicu pa kolač ostavite u njoj još 20 minuta, a nakon toga ga dobro ohladite.