Kolači od sira

Vrijeme pripremePriprema
50min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Kolači od sira by Vanja Vukadinović Vanja Vukadinović
Predivan starinski kolač od tijesta koje se priprema sa svježim sirom i maslacem te puni pekmezom, najbolje domaćim od marelice. Sir je također domaći, goranski. Okus i miris im je božanski, poput onih trokuta iz pekarnice, samo još bolji. Recept je zapisan krasopisom na istrgnutom listu papira i umetnut u bilježnicu sa starim receptima, no izgleda i djeluje stariji od ostalih. Odmah vam napominjem, napravite duplu dozu jer ovi slatki trokuti će vam nestati u trenu.

Sastojci

Broj porcija
24
150 gmaslaca
150 gsvježeg mekog sira
150 gglatkog brašna
50 gšećera
1žumanjak
1 prstohvatsoli
2 žlicehladne vode (ukoliko vam je smjesa presuha, ovisno kakav sir imate)
naribana korica limuna
pekmez za punjenje

Priprema

1 Napravite tijesto

U prosijano brašno dodajte prstohvat soli i naribajte hladni maslac pa razmrvite smjesu rukama.


U smjesu dodajte izrađeni svježi sir, šećer, žumanjak i ako je potrebno, par žlica hladne vode.


Možete naribati i malo limunove korice.


Zamijesite glatko tijesto pa ga premjestite na pobrašnjenu dasku. Još ga malo premijesite pa dodajte još malo brašna ukoliko vam se lijepi.


Oblikujte kuglu pa prekrijte čistom krpom i ostavite otprilike pola sata da tijesto odmori.


2 Oblikujte kolače

Razvaljajte tijesto u veliki četverokut pa oštrim nožem ili kotačićem izrežite kvadrate (cca 8x8 cm).


Na svaki kvadrat stavite žličicu pekmeza.


Preklopite suprotne vrhove u oblik trokuta pa vilicom pritisnite rubove da vam pekmez ne iscuri kod pečenja.


Trokute slažite na lim obložen masnim papirom.


3 Ispecite

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva pa u zagrijanu stavite trokute i pecite ih dok malo ne porumene (nekih 15-20 min).


Ukoliko volite, pospite ih šećerom u prahu dok su mlaki.


Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.