Čokoladna krem torta

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Čokoladna krem torta
Čokoladna krem torta
Čokoladna krem torta
Čokoladna krem torta
Čokoladna krem torta
Čokoladna krem torta ne sadrži brašno i prepuna je čokolade i prženih lješnjaka. Recept je iz stare bilježnice te je između 80 i 100 godina star i potpisan imenom Bogdan. Bilježnica je pripadala sestri suprugovog djeda, teti Merici, a za Bogdana se kasnije i udala.

Sastojci

Broj porcija
16

Kore

8jaja
160 gšećera
1vanilin šećer
200 gpoprženih i mljevenih lješnjaka
100 gotopljene čokolade

Krema

200 gčokolade
2jaja
100 gšećera
150 gmaslaca

Ganache

120 gčokolade
150 mlslatkog vrhnja

Priprema

1 Ispecite kore

Odvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite čvrst snijeg (uvijek dodam i mrvicu soli u bjelanjke).


Žumanjke pomiješajte s obje vrste šećera pa ih miksajte dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu.


Smjesi žumanjaka i šećera dodajte čokoladu koju ste otopili na pari ili u mikrovalnoj pa sve dobro izmiješajte.


Dodajte pržene i mljevene lješnjake (ja ih malo krupnije sameljem da ostane i komadića) i sjedinite sve mikserom.


U tu smjesu ručno izmiješajte snijeg od bjelanjaka pazeći da ne ispušete mjehuriće zraka.


Smjesu rasporedite u tri kalupa obložena papirom za pečenje kojeg ste malo namastili da vam se kore lakše odvoje.


Pecite na 180 stupnjeva nekih 20 min pa napravite test čačkalicom je li pečeno.


Kore izvadite iz kalupa, uklonite papir za pečenje i ostavite da se ohlade dok pripremate kremu.


2 Napravite kremu

Za kremu izradite jaja sa šećerom pa stavite kuhati na paru. U tu smjesu natrgajte čokoladu pa kuhajte na pari cijelo vrijeme miješajući.


Ja sam dodala i žlicu ruma, ali to ne morate ako ne volite okus.


U toplu, kuhanu kremu odmah dodajte maslac i dobro izmiješajte u glatku smjesu i ostavite da se ohladi.


Kada se krema ohladila, malo ju izradite mikserom da bude lijepo maziva i podijelite na 3 dijela.


3 Složite

Na pladanj za torte namažite malo kreme pa postavite prvu koru. Stavite prvi dio kreme zatim opet koru pa drugi dio kreme te gornju koru pa cijelu tortu premažite kremom. Ostavite da se potpuno ohladi.


4 Napravite ganache

Ganache radite tako da ugrijete slatko vrhnje skoro do vrenja (ne smije zakuhati) i prelijete preko natrgane čokolade i energično miješate dok se čokolada ne otopi.


Ostavila sam ga da se malo ohladi i stegne da se lijepo maže, a možete ga i samo preliti preko torte.


Tortu sam ukrasila tučenim slatkim vrhnjam i cijelim, oguljenim lješnjacima.

Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.