Čokoladna torta iz The Beara

Vrijeme pripremePriprema
50min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 20min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Čokoladna torta iz The Beara by Unsplash Unsplash

Savršena čokoladna torta s tri kore, čokoladnim mousseom i bogatom glazurom.

Sastojci

Broj porcija
12

Čokoladni mousse

230 gtamne čokolade sa 64% kakaa, sitno nasjeckane
120 gmaslaca
10velikih žumanjaka, sobne temperature
50 gšećera
4velika bjelanjka, sobne temperature
120 mlvrhnja za šlag

Kore za tortu

300 gglatkog pšeničnog brašna
160 gkakaa u prahu
2 žličicesode bikarbone
1½ žličicepraška za pecivo
2½ žličicesoli
5velikih jaja, sobne temperature
600 gšećera
300 mlkave, sobne temperature
170 gmaslaca, rastopljenog
350 mlkiselog vrhnja

Glazura

720 gšećera u prahu
180 gkakaa u prahu
510 gmaslaca, omekšalog
120 mlvrhnja za šlag
2 žličicearome vanilije

Priprema

Čokoladni mousse

1Otopite čokoladu

Zagrijte jedan centimetar vode u maloj posudi na srednje niskoj temperaturi. Stavite srednje veliku posudu otpornu na toplinu preko posude s vodom, pa dodajte nasjeckanu čokoladu i maslac (pazite da dno posude ne dodiruje vodu).


Povremeno miješajte i prilagođavajte temperaturu kako biste održali lagano ključanje dok se smjesa ne rastopi, što će trajati 3 do 5 minuta.


Maknite čokoladnu smjesu s vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, nepokrivena, dok ne postane samo malo topla na dodir, oko 10 minuta.


Malu posudu nemojte micati s vatre i održavajte ključanje vode u na srednje niskoj temperaturi.


2Pripremite smjesu sa žumanjcima

U međuvremenu, u zdjeli umutite žumanjke i polovicu šećera.


Stavite zdjelu preko posude s kipućom vodom i neprestano miješajući pjenjačom zagrijavajte smjesu dok ne dostigne temperaturu od 71°C na termometru.


Maknite s vatre pa smjesu miksajte mikserom koji je opremljen nastavkom za mućenje. Mutite na srednje jakoj brzini dok smjesa ne postane izražene svijetlo žute boje i ne udvostruči se ili utrostruči po volumenu, što će trajati otprilike 5 minuta.


Zatim pažljivo umiješajte smjesu žumanjaka u ohlađenu smjesu čokolade.


3Pripremite smjesu s bjelanjcima

U čistoj zdjeli mikserom opremljenim nastavkom za mućenje, umutite bjelanjke na srednje jakoj brzini dok ne postanu pjenasti, otprilike 15 sekundi.


Postepeno dodajte preostali šećer, cijelo vrijeme miksajući na srednje jakoj brzini dok se ne formiraju čvrsti vrhovi, 1 do 2 minute.


U posebnoj zdjeli s električnim mikserom ili ručno izmiksajte vrhnje dok ne dobijete srednje čvrste vrhove.


U tri navrata nježno umiješajte smjesu bjelanjaka u smjesu čokolade.


Na kraju nježno umiješajte izrađeno vrhnje samo dok se smjesa ne sjedini i dok ne ostanu tamne ili bijele pruge.


Pokrijte smjesu i ostavite u hladnjaku između 8 i 24 sata.

Kore za tortu

1Stavite grijati pećnicu

Zagrijte pećnicu na 180°C.


Pripremite okrugli kalup za tortu, promjera oko 23 centimetra. Kalup obložite masnim papirom i lagano ga namastite.


Ovaj recept zahtijeva tri okrugla kalupa za tortu, što znači da će se smjesa peći tri puta. Ako imate samo jedan kalup, smjesu možete peći u 3 navrata, uz čišćenje i ponovno podmazivanje kalupa između svakog pečenja.


2Pripremite suhe sastojke

U velikoj zdjeli zajedno prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte sol i sve zajedno dobro izmiješajte.


3Pripremite mokre sastojke

U zdjeli za miješanje mikserom umutite jaja s nastavkom za mućenje na srednje visokoj brzini dok ne postanu svijetla i pjenasta, otprilike 2 minute.


Postepeno dodajte šećer dok miksate na srednje visokoj brzini. Miksajte dok smjesa ne postane vrlo svijetla i poveća svoj volumen, otprilike 5 minuta.


4Dodajte suhe sastojke mokrima

Nakon što ste umutili jaja i šećer, smanjite brzinu miksera i počnite dodavati smjesu brašna. No, nemojte dodati sve suhe sastojke odjednom, već u tri navrata. Između svakog dodavanja smjese brašna, dodajte dio kave i rastopljenog maslaca. Počnite i završite s dodavanjem smjese brašna.


5Dodajte kiselo vrhnje

Dodajte kiselo vrhnje i miješajte na niskoj brzini dok se sve ne sjedini, oko 30 sekundi, pri čemu na kraju smjesu treba nježno preklopiti gumenom lopaticom.


Ne brinite ako smjesa izgleda malo grudasto ili razbijeno, to je normalno.


6Ispecite u pećnici

Kako biste pripremili tri kore za tortu, prvo trebate podijeliti smjesu na tri jednaka dijela, svaki bi trebao imati oko 710 ml.


Ulijte svaki dio smjese u zasebni kalup. Kalupom udarite nekoliko puta po radnoj površini kako bi ispustili zarobljeni zrak i izravnali smjesu.


Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C dok čačkalica umetnuta u sredinu kore ne izađe čista, otprilike 25 do 30 minuta.


Ostavite kore da se ohlade u kalupu na 10 minuta, a zatim ih izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohlade na rešetki za hlađenje, oko 1 sat i 30 minuta do 2 sata.

Glazura

1Pomiješajte šećer u prahu i kakao

U srednjoj zdjeli prosijte šećer u prahu i kakao u prahu, te promiješajte dok se dobro ne sjedine. Stavite smjesu na stranu.


2Umiješajte maslac

U velikoj zdjeli, koristeći mikser na srednjoj brzini, umutite maslac dok ne postane kremast, što bi trebalo trajati oko 2 minute.


3Umiješajte smjesu sa šećerom u prahu

Postepeno dodajte smjesu šećera u prahu i kakao u zdjelu s maslacem, koristeći mikser na niskoj brzini dok se sve ne sjedini, što bi trebalo trajati oko 2 minute.


4Umiješajte vrhnje i vaniliju

Povećajte brzinu miksera na srednju i miksajte dok smjesa ne postane pjenasta, oko 2 do 3 minute. Postepeno dodajte vrhnje i aromu vanilije, koristeći mikser na srednje-niskoj brzini dok se sve ne sjedini.


5Pripremite slastičarsku vrećicu

Uzmite jednu šalicu kreme i prebacite je u slastičarsku vrećicu ili plastičnu vrećicu za zamrzavanje. Na vrećici izrežite rupu veličine 1.5 do 2 centimetra.


Preostalu kremu ostavite u zdjeli i stavite je na stranu za kasnije.

Slaganje torte

1Podrežite kore

Ako je potrebno, izravnajte kore pomoću nazubljenog noža te uklonite papir za pečenje.


2Složite tortu

Stavite prvu koru na pladanj ili tanjur.


Izrežite vrh slastičarske vrećice s glazurom tako da je rupica veličine 1,5 do 2 cm. Istisnite oko 1 cm visoki rub od glazure po obodu prve kore.


Žlicom stavite pola čokoladnog moussea u sredinu kore te ravnomjerno rasporedite koristeći malu plosnatu lopaticu.


Stavite drugu koru, odrezanom stranom prema dolje, te ponovite postupak s drugom polovicom čokoladnog moussea.


Stavite treću koru, odrezanom stranom prema dolje pa premažite preostalom glazurom po vrhu i bočnim stranama kolača.


Napomena

Kore za tortu možete napraviti do 1 dan unaprijed. Nakon pečenja ih zamotajte u plastičnu foliju i ohladite.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.