Prhka pita od šljiva

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Prhka pita od šljiva by Birilica Birilica

Pravi domaći kolač, pun je maslaca pa je tijesto hrskavo, a šljive slatko kisele.

Sastojci

Broj porcija
18
230 gbrašna
130 gomekšalog maslaca
100šećera
1jaje
1limun, korica
1 vrećicavanilin šećera
½ žličicesoli
½ žličicepraška za pecivo
1½ žličiceruma

Nadjev

700 gopranih i na četvrtine narezanih šljiva bez koštica
60 gšećera
1 žlicagustina

Priprema

1 Pripremite tijesto

U zdjeli miksajte maslac i šećer pa im dodajte jaje. Još miksajte pa stavite brašno pomiješano s praškom za pecivo, koricom limuna, vanilin šećerom i rumom. Napravite kuglu i stavite na pola sata u zamrivač.


2 Pripremite šljive

Operite šljive, izvadite im koštice i prerežite na četvrtine. Stavite ih u zdjelu i dodajte šećer i gustin i promiješajte.


3 Pecite

Na lim za pečenje dimenzija 20x28 cm stavite papir za pečenje, na njega polovicu tijesta, pa po tijestu rasporedite šljive.


Drugu polovicu tijesta razmrvite po šljivama i pecite oko 35-40 minuta na 180°C. Ohladite i poslužite.

Birilica
Ljubiteljice slatkog
Dvije sestre, ljubiteljice slatkog