Zagrijte pećnicu na 180°C.
Obložite četvrtasti lim za pečenje dimenzija 20 cm dugim komadom aluminijske folije koja prekriva dno i doseže do bočnih stranica. Ako folija ne doseže sve četiri strane, prekrižite je drugom folijom tako da dobijete veliki križ koji prelazi preko stranica lima za pečenje.
Namastite dno i stranice folije s malo omekšalog maslaca.
Otopite maslac u srednje velikom loncu. Dodajte čokoladu i stalno miješajte na vrlo niskoj temperaturi dok se čokolada ne otopi. Maknite s vatre i umiješajte kakao u prahu tako da dobijete glatku smjesu.
U čokoladnu smjesu dodajte jedno po jedno jaje, a zatim umiješajte šećer, vaniliju, pa brašno.
Dodajte orahe, ako ih koristite.
Prebacite pola smjese u pripremljeni lim za pečenje.
Ukoliko niste uspjeli pronaći dulce de leche u trgovini, možete ga lako pripremiti od kondenziranog mlijeka, prema receptu koji se nalazi na ovoj poveznici.
Rasporedite jednu trećinu dulce de lechea po smjesi u obliku malih kuglica, razmaknutih na jednakoj udaljenosti po smjesi.
Prelijte ostatkom smjese za brownie, a zatim žličicama rasporedite ostatak dulce de lechea po vrhu smjese.
Nakon što ste stavili preostalu količinu dulce de lechea na vrh smjese, nožem lagano zakružite kuglice, kako biste stvorili nekoliko malih vrtloga na površini. Ovo će stvoriti privlačan uzorak na vrhu brownieja.
Pecite na 180 stupnjeva dok sredina ne postane čvrsta, ali još uvijek treperi, oko 30 minuta. Svakako provjerite brownije nakon 25 minuta, jer se različite čokolade ponašaju drugačije, a kod ovih brownieja, kao i kod većine, želite uhvatiti trenutak prije nego što postanu prepečeni i suhi.
Izvadite iz pećnice i potpuno ohladite.
Kada se ohlade, dignite brownieje iz lima za pečenje povlačenjem aluminijske folije. Izrežite na 12 jednakih kvadrata i poslužite.