Dulce de leche - mliječna karamela

Vrijeme pripremePriprema
5min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 35min
KompliciranostTežina
Cijena
Dulce de leche - mliječna karamela

Dulce de leche je zgusnuti slatki umak nalik karameli koji se priprema od mlijeka i šećera. Drugim riječima, to je zaslađeno kondenzirano mlijeko koje se zagrijava dok se ne zgusne i karamelizira.

Sastojci

Broj porcija
8
400 gzaslađenog kondenziranog mlijeka (1 konzerva)
½ žličiceekstrakta vanilije (može se izostaviti)
¼ žličicekrupne soli (može se izostaviti)

Priprema

1Zakuhajte vodu

Postavite rešetku na sredinu pećnice i zagrijte pećnicu na 200°C. Zakuhajte vodu u loncu srednje veličine.


2Ulijte kondenzirano mlijeko u kalup

Ulijte zaslađeno kondenzirano mlijeko u kalup za kruh i dobro pokrijte folijom. Stakleni ili keramički kalup je najbolji jer je teži i neće plutati u vodi.


3Stavite kalup u posudu za pečenje

Stavite kalup za kruh u posudu za pečenje veličine 22x33 cm. Pažljivo ulijte kipuću vodu u posudu za pečenje, tako da doseže oko 2 cm do vrha posude.


4Pecite u pećnici

Pecite 1 sat, zatim provjerite razinu vode. Ako je potrebno, dopunite vodu kako bi u posudi za pečenje voda dolazila oko 2 cm do vrha.


5Pecite još 30-45 minuta

Nastavite peći dok dulce de leche ne postigne željenu boju i konzistenciju. Još oko 30 do 45 minuta za dulce de leche bogate boje i srednje gustoće.


6Miješajte smjesu

Izvadite kalup za kruh iz vodene kupelji i otkrijte ga. Dodajte vaniliju i sol, ako koristite. Miješajte dok ne dobijete glatku i sjedinjenu smjesu.


7Ohladite

Pustite da se ohladi nepokriveno. Ohlađeni dulce de leche čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.