Postavite rešetku na sredinu pećnice i zagrijte pećnicu na 200°C. Zakuhajte vodu u loncu srednje veličine.
Ulijte zaslađeno kondenzirano mlijeko u kalup za kruh i dobro pokrijte folijom. Stakleni ili keramički kalup je najbolji jer je teži i neće plutati u vodi.
Stavite kalup za kruh u posudu za pečenje veličine 22x33 cm. Pažljivo ulijte kipuću vodu u posudu za pečenje, tako da doseže oko 2 cm do vrha posude.
Pecite 1 sat, zatim provjerite razinu vode. Ako je potrebno, dopunite vodu kako bi u posudi za pečenje voda dolazila oko 2 cm do vrha.
Nastavite peći dok dulce de leche ne postigne željenu boju i konzistenciju. Još oko 30 do 45 minuta za dulce de leche bogate boje i srednje gustoće.
Izvadite kalup za kruh iz vodene kupelji i otkrijte ga. Dodajte vaniliju i sol, ako koristite. Miješajte dok ne dobijete glatku i sjedinjenu smjesu.
Pustite da se ohladi nepokriveno. Ohlađeni dulce de leche čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.