Dizanice od rogača

Vrijeme pripremePriprema
1h 10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Dizanice od rogača

Rijetko viđam da netko priprema kolače sa rogačem, a ja ih obožavam. Ovo je stari recept naših prabaka.

Sastojci

Broj porcija
8

Kvasac

1svježi kvasac
1 žličicašećera
2 žličiceglatkog pšeničnog brašna
50 mltoplog mlijeka

Tijesto

600 gglatkog pšeničnog brašna
100 gšećera
1vanilin šećer
50 gmaslaca sobne temperature
300 mltoplog mlijeka
1 prstohvatsoli

Nadjev

400 grogača
150 gšećera u prahu
1vanilin šećer
400 mlmlijeka

Priprema

1 Kvasac

U čašu izmrvite svježi kvasac, dodajte šećer, brašno i toplo mlijeko. Promiješajte te neka odstoji na toplom 10-tak minuta dok se kvasac ne zapjeni.


2 Tijesto

U dublju zdjelu dodajte dignuti kvasac, žumanjke (prethodno ih malo izmutite vilicom), šećer, vanilin šećer, sol i maslac. Promiješajte.


Potom, pomalo i naizmjenično dodajte mlijeko i brašno. Zamijesite glatko dizano tijesto. Ostavite neka odstoji na toplom dok se ne udvostruči.


3 Nadjev

Napravite nadjev tako da u posudu dodate rogač, mješavinu šećera i prelijte vrućim mlijekom , pa sve dobro promiješajte da se sjedini.


Po želji možete dodati i rum i limunovu koricu. Nadjev odložite sa strane.


4 Složite dizanice

Podijelite tijesto na dva dijela, svako razvaljajte ga na dimenziju 40x30 cm, nadjenite smjesom od rogača. Zarolajte.


5 Pecite

Štruce slažite u pleh za pečenje, obložen papirom za pečenje, te neka još odstoje na toplom 20-tak minuta. Prije pečenja, izbockajte ih vilicom, premažite s jednim izmućenim jajem u koje ste dodali malo mlijeka.


Pecite na 170 stupnjeva 35-40 minuta. Pečene i ohlađene posipajte šećerom u prahu.

Kristina Nekić
Kristina Nekić