Rapski baškotini

Vrijeme pripremePriprema
50min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 45min
Ukupno vrijemeUkupno
26h
KompliciranostTežina
Cijena
Rapski baškotini by Shutterstock Shutterstock

Baškoti ili baškotini, su specijalitet iz primorskog dijela Hrvatske koji je nastao s namjerom da mornarima pruži ukusnu hranu koja se neće kvariti tijekom dugih putovanja. Iako je priprema baškotina prilično dugotrajna, nije komplicirana i vrijedi uložiti trud jer dobro pohranjeni u limenoj kutiji mogu stajati i nekoliko mjeseci, a u dodiru s čajem ili kavom će omekšati i pružiti neodoljivu kombinaciju okusa.

Sastojci

Broj porcija
10
450 gneoguljenih badema
80 gšećera
400 gbrašna
3 paketićavanilin šećera
1 žlicaruma
1 žlicanaribane limunove korice
5jaja

Priprema

1Pripremite smjesu

U zdjeli miješajte jaja sa šećerom i vanilijom.


Postupno dodajte prosijano brašno, koricu limuna, neoguljene bademe i rum.


2Zamijesite tijesto

Prebacite tijesto na radnu površinu i mijesite ga dok ne postane ljepljivo za ruke.


3Osušite u pećnici

Oblikujte tijesto u roladu i stavite je 60 minuta sušiti u pećnicu zagrijanu na 120 stupnjeva.


4Zamotajte u mokru krpu

Nakon sat vremena sušenja, izvadite roladu iz pećnice i zamotajte u mokru krpu.


Ostavite da tako stoji do sljedećeg dana.


5Narežite i osušite

Izvadite roladu iz krpe i narežite na tanke kolutiće.


Posložite ih u lim za pečenje i u pećnici sušite na 60 stupnjeva dok se ne stvrdnu, što će trajati otprilike 30-45 minuta, ovisno o pećnici.


6Ohladite i pohranite

Pustite baškotine da se potpuno ohlade, a zatim ih spremite u limenu kutiju.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.