Listarići

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
30min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Listarići by Shutterstock Shutterstock

Poderane gaće su tradicionalna slastica koja se u Slavoniji zove listarići. Riječ je o prhkom tijestu koje se prži u vrelom ulju, a priprema je vrlo brza i jednostavna. Ova se slastica najčešće priprema u zimi, osobito u pokladno vrijeme.

Sastojci

Broj porcija
8
250 gglatkog brašna
½ žličicesode bikarbone
1 prstohvatsoli
1jaje
1 žličicamaslaca ili masti
1 žličicašećera
1 žličicaruma ili rakije
2 žlicekiselog vrhnja
malo naribane korice limuna

Priprema

1Pomiješajte sastojke u zdjeli

U zdjelu dodajte brašno, pa redom, sodu bikarbonu, sol, jaje, otopljeni maslac ili mast, šećer, rum ili rakiju, kiselo vrhnje i naribanu koricu limuna.


2Umijesite tijesto

Rukama umijesite fino glatko tijesto. Od tijesta napravite kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na otprilike 30 minuta.


3Izrežite oblike

Kada je tijesto odstojalo, pospite radnu površinu s malo brašna te razvaljate tijesto na debljinu od 1-2 milimetra.


Kružnim nožem režite željene oblike. To mogu biti pravokutnici ili čak rombovi. Važno je da po sredini napravite jedan ili dva reza, odnosno "poderotine".


4Pržite u ulju

U dublju tavu ulijte ulje, a kada se zagrijalo (pazite da se ne počne dimiti), u njega stavljajte oblikovano tijesto. Kada porumeni s jedne strane, preokrenite ga na drugu.


Gotove listariće vadite na papirnatu salvetu koja će pokupiti višak ulja. Kada se malo ohlade, pospite šećerom u prahu.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.