Krompir ogulite, narežite i stavite kuhati. Kuhajte dok se skroz ne skuha.
Kada je kuhan, malo ga ohladite, zatim dodajte maslac. Izradite krumpir s gnječilicom za krumpir ili mikserom.
Krumpiru dodati jaje, žličicu soli i žličicu šećera, postepeno dodajte i brašno.
Mijesite rukom do mekane teksture, ne smije se lijepiti za ruku ili zdjelu. Radnu površinu pobrašnite, stavite tijesto i još malo mijesite.
U međuvremenu stavite vodu da kuha.
Tijesto tanko razvaljajte. Režite ga čašom. Punite pekmezom od šljiva, pa jednu stranu tijesta preklopiti preko druge da dobijete oblik slova D.
Kada voda prokuha, stavljajte jedan po jedan tačak da kuha, ne volim ih potrpati sve odjednom da se ne polijepe.
Kuhajte dok ne isplivaju iz vode.
Dok se tački kuhaju, sa strane u dublju tavicu ili plitki lonac stavite mast ili ulje da se ugrije.
Kada je mast/ulje ugrijano, dodajte prezle/krušne mrvice. Malo ih popržite da dobiju lagano smeđu boju, do tada su tački kuhani.
Dodajte tačke u prezle/mrvice, promiješajte i to je to.