Tački s pekmezom

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Tački s pekmezom
Tački s pekmezom
Tački s pekmezom
Tački s pekmezom

Starinsko jelo koje nas uvijek vrati u djetinjstvo. Jednostavno za pripremiti, a tako ukusno.

Sastojci

Broj porcija
40
500 ggr krumpira
350 goštrog brašna
1jaje
2 žlicemaslaca
1 žličicasoli
1 žličicašečera
krušne mrvice
mast/ulje
pekmez

Priprema

1 Tijesto

Krompir ogulite, narežite i stavite kuhati. Kuhajte dok se skroz ne skuha.


Kada je kuhan, malo ga ohladite, zatim dodajte maslac. Izradite krumpir s gnječilicom za krumpir ili mikserom.


Krumpiru dodati jaje, žličicu soli i žličicu šećera, postepeno dodajte i brašno.


Mijesite rukom do mekane teksture, ne smije se lijepiti za ruku ili zdjelu. Radnu površinu pobrašnite, stavite tijesto i još malo mijesite.


2 Oblikujte tačke

U međuvremenu stavite vodu da kuha.


Tijesto tanko razvaljajte. Režite ga čašom. Punite pekmezom od šljiva, pa jednu stranu tijesta preklopiti preko druge da dobijete oblik slova D.


3 Skuhajte

Kada voda prokuha, stavljajte jedan po jedan tačak da kuha, ne volim ih potrpati sve odjednom da se ne polijepe.


Kuhajte dok ne isplivaju iz vode.


4 Stavite u pržene mrvice

Dok se tački kuhaju, sa strane u dublju tavicu ili plitki lonac stavite mast ili ulje da se ugrije.


Kada je mast/ulje ugrijano, dodajte prezle/krušne mrvice. Malo ih popržite da dobiju lagano smeđu boju, do tada su tački kuhani.


Dodajte tačke u prezle/mrvice, promiješajte i to je to.