Pitovska torta

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Pitovska torta by Slatka kuharica Slatka kuharica

U epizodi emisije Slatka kuharica, Petra Jelenić zaputila se u Pitve na Hvaru i uz pomoć mještanke pripremala pitavsku tortu, "jedinu tortu otoka Hvara" čiji se recept prenosi stoljećima.

Sastojci

Broj porcija
16
15jaja
15 žlicašećera za žumanjke
4 žlicešećera za bjelanjke
Malo soli
1 žlicavanilin šećera
600 gmljevenih badema
2 narančeZa ribanu koricu
Liker od ruže ili ekstrakt
Mljeveni bademi za ukras
Napomena: Za pečenje koristite kalup promjera 28 cm.

Priprema

1 Pripremite kalup za tortu

Kalup obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 150°C. Torta se peče na laganoj temperaturi bez ventilatora.


2 Miksajte smjesu


Odvojite jaja. U žumanjke stavite šećer i miksajte dok se smjesa ne utrostruči i postane gusta. 


U bjelanjke stavite malo soli i 4 žlice šećera pa miksajte dok bjelanjak se postane čvrst. U bjelanjke sipajte smjesu s žumanjcima.


3 Dodajte ostale sastojke

Dodajte koricu naranče i liker od ruže. Počnite miješati pa umiješajte i mljevene bademe.


4 Prebacite u kalup i pecite


Smjesu sipajte u kalup i stavite peći. Torta se peče jedan sat - desetak minuta prije kraja pečenja podignite temperaturu pećnice na 170°C.


Tortu ohladite i izvadite iz kalupa. Premažite likerom od ruže i pospite mljevenim bademima.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.