Linzeri

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Linzeri
Linzeri
Linzeri su vjerovatno najpopularniji keksići koji se nađu na svakom blagdanskom stolu. Potječu iz Austrije i dobili su ime po gradu Linzu, a osim keksića, postoji i linzer pita koja je slična sastojcima no priprema se baš u obliku okrugle pite ili tarta. Linzeri su prepoznatljivi keksići koji se sastoje od dva keksa spojena pekmezom, ali za razliku od naših vanilica, gornji keksić je izrezan te je pekmez vidljiv. Ono što je još bitna razlika, linzeri se pripremaju s mljevenim bademima (ponekad stavim lješnjake), a ako je pekmez kiselkast, onda je to dobitna kombinacija. Riječ je o prhkom keksu koji može stajati 10 do 15 dana u zatvorenoj limenoj kutiji, a možete ih ispeći sada pa spajati pekmezom baš prije blagdana.

Sastojci

Broj porcija
30
200 gglatkog brašna
100 gmljevenih badema (mogu i lješnjaci)
80 gšećera
2vanilin šećera
200 gmaslaca (sobne temperature)
2žumanjka
soli
pekmez za spajanje keksića
šećer u prahu za posipanje

Priprema


Izvadite sve sastojke da se temperiraju na sobnu temperaturu.


Maslac pjenasto izradite pa mu dodajte obje vrste šećera i sve izradite u glatku smjesu.


Dodajte jedan po jedan žumanjak, prstohvat soli i limunovu koricu.


Dodajte brašno i mljevene bademe. Umijesite tijesto, ali ga nemojte previše mijesiti da se masnoća ne otapa.


Tijesto podijelite u 2 ili tri dijela i malo spljoštite valjkom pa zamotajte u prozirnu foliju i ostavite sat vremena u hladnjaku.


Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto do otprilike pola centimetra debljine.


Izrezujte kalupom kekse.


Pazite da imate jednak broj donjih i gornjih keksića s rupom.


Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.


Kekse slažite na lim obložen masnim papirom pa pecite nekih 10 do 12 min, ovisno o pećnici. Ne smiju potamniti.


Ostavite da se ohlade pa gornje kekse (s rupom) pospite šećerom u prahu.


Spojite po dva keksa pekmezom. Ja sam koristila domaće pekmeze od marelice, šljive i višnje.


I ono najbitnije, uživajte u pripremi ovih slastica s dragim osobama!

Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.

Ključne riječi