Rolada s orasima

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Rolada s orasima
Rolada s orasima
Rolada s orasima
Rolada s orasima
Rolada s orasima

U starim, požutjelim bilježnicama s receptima sam pronašla nekoliko recepata za sasvim jednostavne biskvite ili kolače bez kreme te recepte za kreme uz koje je domaćica stavila napomenu kako su dobre za torte ili rolade. Upravo jedan takav biskvit i jednu takvu kremu sam spojila u ovoj slastici. Recepti se nalaze u dvije bilježnice i u originalu se zovu “Rolad sa orasima” i “Dobra fila od čokolade za torte i rolade”.

Sastojci

Broj porcija
8

Biskvit

6jaja
120 gšećera
1 paketićvanilin šećera
40 gnaribane čokolade
80 gmljevenih oraha (mogu i bademi ili lješnjaci)
60 gglatkog brašna
na vrh žličice praška za pecivo

Krema

2jaja
80 gšećera
1 paketićvanilin šećera
120 gčokolade
100 gmljevenih oraha
150 gomekšalog maslaca

Priprema

1Stavite grijati pećnicu

Upalite pećnicu na 180 stupnjeva te pripremite lim za pečenje (dimenzije 28 x 40 cm) kojeg ste obložili papirom za pečenje.


2Istucite snijeg od bjelanjaka

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i istucite ih u čvrst snijeg.


3Pjenasto umutite žumanjke i šećer

Žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer pa ih pjenasto umutite.


4Pomiješajte brašno i žumanjke

U prosijano brašno dodajte prašak za pecivo i naribanu čokoladu pa ih sjedinite sa smjesom žumanjaka i šećera.


5Smjesi dodajte orahe

Dodajte mljevene orahe i izradite smjesu.


6Umiješajte snijeg od bjelanjaka

Ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.


7Ispecite u pećnici

Istresite smjesu u pripremljen lim za pečenje pa pecite nekih 10 do 15 min na 180 stupnjeva.


8Zamotajte biskvit u roladu

Pečeni biskvit prevrnite na čistu krpu koju ste posuli s malo šećera u prahu, odvojite papir za pečenje pa smotajte roladu skupa s krpom i ostavite da se ohladi.


9Pripremite kremu

Za kremu umutite jaja sa šećerom i stavite kuhati na paru.


Natrgajte čokoladu pa kuhajte kremu dok se smjesa ne zgusne, trebat će vam nekih 15 min uz miješanje.


U vruću kremu dodajte mljevene orahe, može i malo ruma za aromu pa ostavite da se ohladi.


Izradite omekšali maslac pa mu pomalo dodajte ohlađenu kremu i sve sjedinite.


10Nadjenite biskvit

Ohlađeni biskvit pažljivo odmotajte pa premažite kremom, a dio kreme ostavite za premazivanje rolade izvana.


Zamotajte roladu pa postavite na pladanj tako da vam spoj bude ispod.


11Premažite i ukrasite

Premažite s dvije do tri žlice kreme te ukrasite po želji tučenim slatkim vrhnjem, mljevenim orasima ili voćem.


Ohladite i uživajte.

Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.