Pita od oraha

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Pita od oraha by Gorski kotao Gorski kotao
Pita od oraha by Gorski kotao Gorski kotao
Pita od oraha by Gorski kotao Gorski kotao
Pita od oraha by Gorski kotao Gorski kotao

Pita od oraha iz stare bilježnice sa zaboravljenim receptima.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

250 ghladnog maslaca
250 gbrašna (pola glatko, pola oštro)
2žumanjka
2 žlicebijelog vina
50 gšećera u prahu
1vanilin šećer
ribana limunova korica

Nadjev

150 gšećera
280 gmljevenih oraha
8jaja
1 prstohvatsoli
ribana limunova korica

Priprema

1 Napravite tijesto

U prosijano brašno dodajte prstohvat soli te obje vrste šećera pa naribajte hladni maslac.


Utrljajte maslac u brašno da dobijete mrvičastu, pjeskovitu smjesu. To možete i pomoću multipraktika. Dodajte žumanjke, vino i naribanu limunovu koricu.


Zamijesite glatko tijesto pa ga malo spljoštite, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem pola sata.


Ako ćete raditi od dva dijela, podijelite tijesto na veći dio za podlogu i manji za gornji dio.


2 Napravite nadjev

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva da se zagrije. Za nadjev istucite bjelanjke s malo soli u čvrst snijeg (ja sam dodala i ona dva što su mi ostala od pripreme prhkog tijesta).


Žumanjke dugo tucite sa šećerom dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. Dodajte orahe i limunovu koricu pa sjedinite. Ručno umiješajte snijeg.


3 Razvaljajte tijesto

Ohlađeno tijesto razvaljajte na masnom papiru u veličinu lima za pečenje (moj je bio 28 x 40 cm) pa skupa s papirom smjestite tijesto u lim.


4 Premažite nadjevom

Preko tijesta rasporedite nadjev i poravnajte. Ukoliko radite s gornjim tijestom, stavite preko nadjeva drugi dio tijesta (razvaljan, u trakicama ili nariban).


Kolač pecite 25 do 30 minuta na 180 stupnjeva. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i uživajte u starinskom okusu bakinog kolača.

Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.