Krafne

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Krafne
Pokladnica ili krafna je inače slatki kolač od dizanog tijesta. Pokladnice su dobile naziv po pokladama, starom običaju maskiranja, glagolu “prerušavati”. U narodu se zadržao prilagođeni njemački naziv, krafna ili krofna.

Sastojci

Broj porcija
35

Kvasac

2,5 kockesvježeg kvasca
1 žlicašećera
150 mlmlijeka, mlakog

Tijesto

500 gglatkog brašna
500 goštrog brašna
1 žličicasoli
100 gšećera
1 vrećicavanilin šećera
1 žlicaarome vanilije
naribana korica jednog limuna
9žumanjaka
120 mlulja
2 žliceruma
300 mlmlijeka

Dodatno

nadjev po želji
ulje za prženje

Priprema

1Pripremite kvasac

Kvasac usitnite u zdjelicu, dodajte šećer, prelijte s mlakim mlijekom i dobro promiješajte.


Ostavite da odstoji oko 10 minuta.


2Pripremite tijesto

Žumanjke i šećer dobro izradite mikserom.


Dodajte ulje, postepeno dodajte mlijeko (pripazite da tijesto ne bude previše mekano, možda neće biti potrebno iskoristiti svo mlijeko), vanilin šećer, aromu vanilije, naribanu koricu limuna i rum.


U brašno koje je prethodno prosijano dodajte pripremljeni kvasac.


Brašno s kvascem pomiješajte sa smjesom žumanjaka pa mikserom s nastavcima za tijesto izradite oko 15 minuta.


3Ostavite da se diže

Ostavite tijesto da se diže 45-50 minuta.


4Oblikujte krafne

Dok oblikujete krafne, stavite grijati ulje za prženje na najnižu vatru.


Kad je tijesto naraslo, razvaljajte ga na debljinu od oko 2 cm.


Oblikujte krafne koristeći čašu za izradu krugova.


5Pecite krafne

Da biste provjerili je li ulje dovoljno vruće, stavite dršku kuhače u ulje. Ako se oko drške formiraju mjehurići, ulje je spremno za pečenje.


Prilikom pečenja krafni, stranu koja je bila dolje stavljate gore, pokrijte poklopcem i pecite oko 2-3 minute.


Zatim podignite poklopac, okrenite krafne i pecite bez poklopca dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.


Napunite ih s nadjevom po želji.