Međimurska gibanica

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Međimurska gibanica by Shutterstock Shutterstock

Međimurska gibanica jedno je od najpoznatijih jela sjeverne Hrvatske. Gibanica se sastoji od slojeva vučenog tijesta i čak 4 različita nadjeva koji daju sočnost ovome jelu odnosno spaja okuse - maka, sira, oraha i jabuka. 

Sastojci

Broj porcija
8

Nadjev od maka

200 gmljevenog maka
200 mlmlijeka
50 ggrožđica
100 g šećera
1 žličicaekstrakta vanilije

Nadjev od sira

500 gsvježeg sira
3jaja
80 gšećera
1 žličicaekstrakta vanilije

Nadjev od oraha

300 gmljevenih oraha
200 mlvrućeg mlijeka
70 gšećera
1 žlicaruma

Nadjev od jabuka

700 gočišćenih i naribanih jabuka
1 žličicacimeta
70 gšećera
1 žličicaekstrakta vanilije

Kore

12gotovih kora za savijače
120 gmaslaca (za premazivanje kora)
100 mlbiljnog ulja

Priprema

Nadjev od maka

1 Pripremite nadjev od maka 

Mlijeko zagrijte do vrenja pa maknite s vatre. Dodajte mak, šećer i ekstrakt vanilije, dobro sjedinite sastojke pa ubacite i grožđice. Smjesu vratite na vatru, pustite da proključa, pa kuhajte još 2 – 3 minute. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.  

Nadjev od sira

2 Pripremite nadjev od sira

Svježi sir promiješajte s jajima, zatim dodajte šećer i ekstrakt vanilije te sjedinite sastojke. 

Nadjev od oraha

3 Pripremite nadjev od oraha

U manji lonac stavite mlijeko, rum i šećer, pričekajte da zavrije pa maknuti s vatre. Umiješajte mljevene orahe, a zatim ostavite da se ohladi. 

Nadjev od jabuka

4 Pripremite nadjev od jabuka

Jabuke operite, ogulite, očistite, a zatim naribajte. Naribanim jabukama dodajte šećer, cimet i vaniliju te promiješajte sastojke. Jabuke rukama ocijedite prije nego što ih stavite u gibanicu. 

Kore

5 Pripremite kore

Gotove kore za savijaču izmjerite na veličinu tepsije u kojoj ćete slagati gibanicu, te ih narežite. Potrebno je dobiti 12 kora. Otopljeni maslac promiješajte s uljem i njime premažite dno i strane tepsije.


6 Složite gibanicu

Na premazanu tepsiju stavite jednu koru, premažite je maslacem te ponovite postupak još dva puta. Ravnomjerno rasporedite nadjev od maka. Stavite jednu koru, premažite maslacem pa ponovite postupak još jednom. Ravnomjerno rasporedite nadjev od sira. Ponovno stavite dvije kore premazane maslacem te lagano razmažite nadjev od oraha. Prekrijte s još dvije kore premazane maslacem. Ocijeđene jabuke rasporedite po korama. Prekrijte gibanicu s posljednje tri kore koje ste premazali maslacem. 


7 Pecite

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C otprilike 35 minuta. 


8 Poslužite

Toplu gibanicu pospite šećerom u prahu, narežite i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.