Mlijeko zagrijte do vrenja pa maknite s vatre. Dodajte mak, šećer i ekstrakt vanilije, dobro sjedinite sastojke pa ubacite i grožđice. Smjesu vratite na vatru, pustite da proključa, pa kuhajte još 2 – 3 minute. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Svježi sir promiješajte s jajima, zatim dodajte šećer i ekstrakt vanilije te sjedinite sastojke.
U manji lonac stavite mlijeko, rum i šećer, pričekajte da zavrije pa maknuti s vatre. Umiješajte mljevene orahe, a zatim ostavite da se ohladi.
Jabuke operite, ogulite, očistite, a zatim naribajte. Naribanim jabukama dodajte šećer, cimet i vaniliju te promiješajte sastojke. Jabuke rukama ocijedite prije nego što ih stavite u gibanicu.
Gotove kore za savijaču izmjerite na veličinu tepsije u kojoj ćete slagati gibanicu, te ih narežite. Potrebno je dobiti 12 kora. Otopljeni maslac promiješajte s uljem i njime premažite dno i strane tepsije.
Na premazanu tepsiju stavite jednu koru, premažite je maslacem te ponovite postupak još dva puta. Ravnomjerno rasporedite nadjev od maka. Stavite jednu koru, premažite maslacem pa ponovite postupak još jednom. Ravnomjerno rasporedite nadjev od sira. Ponovno stavite dvije kore premazane maslacem te lagano razmažite nadjev od oraha. Prekrijte s još dvije kore premazane maslacem. Ocijeđene jabuke rasporedite po korama. Prekrijte gibanicu s posljednje tri kore koje ste premazali maslacem.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C otprilike 35 minuta.
Toplu gibanicu pospite šećerom u prahu, narežite i poslužite.