Perkelt od soma

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
55min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Perkelt od soma by Shutterstock Shutterstock

Perkelt od soma tradicionalna je delicija iz Slavonije i Baranje, a napravljena je od odrezaka soma, luka, češnjaka, mljevene crvene paprike, blage i ljute, te slanine. Poslužuje se uz domaće rezance pomiješane sa sirom i slaninom.

Sastojci

Broj porcija
4

Perkelt

1,2 kgodrezaka soma
100 gsuhe slanine
4 glavicecrvenog luka
4 češnja češnjaka
1 žličicaljute mljevene paprike
1 žlicaslatke mljevene paprike
100 mlbijelog vina
100 mlpasirane rajčice
600 mlvode
Ulje
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu

Tijesto sa sirom

400 gtijesta (široki rezanci)
300 gsvježeg sira
100 gsuhe slanine
Ulje
Sol, po ukusu

Priprema

Perkelt

1 Narežite luk i češnjak

Luk narežite na sitne kockice, a češnjak protisnite ili nasjeckajte što sitnije. 


2 Ispecite slaninu

Slaninu nasjeckajte na male komadiće te ju prepecite na malo zagrijanog ulja. Pečenu slaninu izvadite na papirnate ručnike kako bi se upio višak masnoće, a na istoj tavi popržite luk i češnjak. Kad luk dobije boju podlijte ga s 200 ml vode i uz povremeno miješanje pustite da kuha otprilike 15 minuta. 


3 Sjedinite sastojke

Dodajte vino, pasiranu rajčicu, ljutu i slatku mljevenu papriku i sol po ukusu. Ulijte 400 ml vode i pustite da lagano kuha otprilike 10 minuta, a zatim dodajte ribu. Kad zakuha, smanjite vatru i ostavite da krčka otprilike 20 minuta te povremeno protresite zdjelu. Dodajte slaninu i sklonite s vatre. 

Tijesto sa sirom

4 Pripremite tijesto

U veću posudu stavite vodu i prstohvat soli te pričekajte da zavrije. Dodajte tijesto te ga kuhajte prema uputama na pakiranju i ocijedite. Suhu slaninu narežite na sitne kockice i prepržite na malo ulja. Slaninu s masnoćom umiješajte u tijesto i dodajte svježi sir. Začinite po ukusu i dobro promiješajte.


5 Poslužite

U širi tanjur stavite tijesto sa sirom, a pokraj perkelt. Poslužite toplo i uživajte!

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.