Tačke s pekmezom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Tačke s pekmezom
Tačke, tačkrle ili taške tradicionalno su slavonsko jelo i jelo gotovo svačijeg djetinjstva. Ove sočne torbice od tijesta punjene su ukusnim pekmezom od šljiva, nadjevene krušnim mrvicama i osvježavajućim vrhnjem.

Sastojci

Broj porcija
10
500 gglatkog brašna
250 mlmlake vode
300 gpekmeza od šljiva, najbolje domaći koji je malo tvrđi
100 gkrušnih mrvica
30 gmaslaca
Šećer za serviranje
Kiselo vrhnje za serviranje

Priprema

1 Umijesite tijesto

Sjedinite brašno i vodu te umijesite tvrdo tijesto. Ostavite da odmara, a za to vrijeme zakuhajte posoljenu vodu za kuhanje tačkrla.


2 Razvaljajte tijesto

Tijesto još malo premijesite i ostavite još malo da odmori, zatim ga tanko razvaljajte (3 do 4 mm). Čašom ili okruglom modlicom razrežite na krugove promjera otprilike 5 cm. 


3 Oblikujte i napunite

Na polovicu svakog kruga stavite malo pekmeza, preklopite drugom polovicom i stisnite rubove. Možete utapkati prstima ili vilicom za lijepi nareckani uzorak.


4 Kuhajte

Dosad vam je voda vjerojatno već zakuhala pa ubacite tačkrle. Kuhajte ih 20-ak minuta, ali za svaki slučaj probajte kako vam se ne bi raskuhale. Premjestite ih u posudu u kojoj planirate poslužiti.


5 Prepržite krušne mrvice

U tavi otopite maslac i prepržite krušne mrvice koje ćete zatim preliti preko tačkrla. Poklopite i protresite posudu kako bi se krušne mrvice jednako rasporedile.


6 Poslužite

Poslužite sa šećerom i vrhnjem – najbolje bi bilo kada biste šećer i vrhnje poslužili zasebno kako bi si svatko mogao tačkrle nadjenuti po ukusu.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.