Sjedinite brašno i vodu te umijesite tvrdo tijesto. Ostavite da odmara, a za to vrijeme zakuhajte posoljenu vodu za kuhanje tačkrla.
Tijesto još malo premijesite i ostavite još malo da odmori, zatim ga tanko razvaljajte (3 do 4 mm). Čašom ili okruglom modlicom razrežite na krugove promjera otprilike 5 cm.
Na polovicu svakog kruga stavite malo pekmeza, preklopite drugom polovicom i stisnite rubove. Možete utapkati prstima ili vilicom za lijepi nareckani uzorak.
Dosad vam je voda vjerojatno već zakuhala pa ubacite tačkrle. Kuhajte ih 20-ak minuta, ali za svaki slučaj probajte kako vam se ne bi raskuhale. Premjestite ih u posudu u kojoj planirate poslužiti.
U tavi otopite maslac i prepržite krušne mrvice koje ćete zatim preliti preko tačkrla. Poklopite i protresite posudu kako bi se krušne mrvice jednako rasporedile.
Poslužite sa šećerom i vrhnjem – najbolje bi bilo kada biste šećer i vrhnje poslužili zasebno kako bi si svatko mogao tačkrle nadjenuti po ukusu.