Šunka u kruhu

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 5min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Šunka u kruhu by youtube
Šunka u kruhu
Nezaobilazno uskršnje, tradicionalno, jelo koje svi volimo i rado jedemo je šunka u kruhu. Riječ je o jelo kontinentalne Hrvatske, koje se najčešće jede za doručak s kuhanim jajima i mladim lukom.

Sastojci

Broj porcija
8

Kuhanje šunke

1 kgdimljene šunke
1 glavicaluka (za kuhanje šunke)
2 češnjačešnjaka (za kuhanje šunke)
Papar u zrnu (za kuhanje šunke)

Tijesto

550 gglatkog brašna
1 žlicasoli
200 mlmlakog mlijeka
20 gsvježeg kvasca
1 žlicašećera
30 mlrastopljenog maslaca
150 mlmlake vode

Priprema

Kuhanje šunke

1 Skuhajte šunku

Ako želite, šunku možete prvo malo prokuhati – u vodu samo dodajte luk, češnjak i papar u zrnu. Ne morate ju u potpunosti skuhati, dovoljno je da bude napola skuhana. Nemojte ju odmah cijediti, ostavite ju u vodi da se ohladi, zatim ju ocijedite i prosušite.

Tijesto

2 Aktivirajte kvasac

Napravite tijesto tako da prvo sjedinite brašno i sol te u toj smjesi napravite udubinu. U drugoj posudi sjedinite kvasac, šećer i mlijeko, zatim prelijte u udubinu koju ste napravili u brašnu. Prekrijte i ostavite 10-ak minuta da kvasac proradi i naraste. 


3 Umijesite tijesto

Nakon što je prošlo 10 minuta, u udubinu dodajte rastopljeni maslac i pomalo dolijevajte vodu, istovremeno miješajući kuhačom, nakon čega ćete ručno umijesiti mekano tijesto. Gotovo tijesto ostavite 30 minuta na toplom kako bi naraslo.


4 Razvaljajte tijesto

Tijesto malo premijesite, zatim ga razvaljajte na kvadrat ili pravokutnik koji bi vam trebao biti dovoljno velik kako biste njime mogli zamotati šunku. Šunku stavite na tijesto i sa svih strana ju njime omotajte. Kako biste spojene dijelove bolje zalijepili, prvo ih malo premažite vodom, zatim lijepite. Ostavite tijesto još malo da naraste – ovaj put 20 minuta.


5 Pecite

Dok čekate da tijesto naraste, u pećnicu ubacite vatrostalnu ili gusanu posudu s poklopcem te ju zagrijte na maksimum. Nakon što je tijesto naraslo, posudu koju ćete koristiti pažljivo izvadite iz pećnice te u nju dodajte tijesto sa šunkom. Poklopite i pecite u zagrijanoj pećnici 40 do 50 minuta.


6 Premažite vodom

Izvadite iz pećnice, otklopite i tijesto premažite vodom, smanjite temperaturu pećnice na 200 stupnjeva, zatim otklopljeno vratite u pećnicu i pecite još 15 do 20 minuta. Svakih 5 do 7 minuta ćete ponoviti premazivanje vodom. 


7 Ohladite i poslužite

Izvadite iz pećnice i ostavite 15-ak minuta da se malo hladi u posudi, zatim izvadite iz posude i ostavite na rešetki da se do kraja ohladi.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.